Region

Šverc 5,7 tona kokaina: Otkriven identitet osuđenih crnogorskih državljana

Komentari

Autor: RTCG

22/10/2023

-

10:14

Šverc 5,7 tona kokaina: Otkriven identitet osuđenih crnogorskih državljana
Šverc 5,7 tona kokaina: Otkriven identitet osuđenih crnogorskih državljana - Copyright Printscreen YouTube/RTC - Rádio Televisão Cabo-verdiana

veličina teksta

Aa Aa

Zbog šverca 5,7 tona kokaina sud u Kabo Verdeu osudio je dvojicu crnogorskih državljana, Nikolu Markovića (1989) i Sava Tripčevića (1989) na po 12 godina zatvora, rečeno je Portalu RTCG nezvanično iz crnogorske policije. 

Reč je o švercu 5,7 tona droge koji je, prema informacijama brazilske policije, organizovao jedan od vođa Balkanskog kartela, Aleksandar Nešić, sin osuđivanog narko dilera i, kako se navodilo u brojnim medijima, "srpskog kralja kokaina” Gorana Nešića Cige, piše RTCG. Aleksandar je nedavno uhapšen u Brazilu, u akciji koju je koordinirao Europol.

Kako navodi portal, osumnjičena Nešićeva banda pod istragom je posebno od aprila 2022. godine, kada je na Zelenortskim Ostrvima (Kabo Verde), na afričkoj obali, presretnut ribarski brod pod brazilskom zastavom sa 5,7 tona kokaina. Tada su i uhapšena dvojica državljana Crne Gore, koji su potom osuđeni na po 12 godina zatvora. U avgustu prošle godine brazilska policija je u Fortalezi zaplenila još 1,2 tone droge.

U septembru ove godine na drugom brodu na 30 kilometara od obale Resifea zaplenjeno je 3,6 tona kokaina. Pet brazilskih članova posade je uhapšeno. Policija sumnja da je Nešić bio vlasnik svih ovih kokainskih pošiljki, odnosno, terete ga da je organizovao šverc preko deset tona droge. 

Žoao Batista Benedito Boteljo, advokat Aleksandra Nešića, rekao je povodom optužbe za međunarodnu trgovinu drogom koju je iznela brazilska Federalna policija, da njegov klijent nije mafijaš, da nema veze sa kriminalnom grupom i da će u toku postupka biti dokazana njegova nevinost. 

Nakon zaplene 5,7 tona kokaina kod afričkem obale u aprilu prošle godine, usledilo je suđenje i sud u Kabo Verdeu osudio je na po 12 godina zatvora dvojicu crnogorskih i pet brazilskih državljana zbog šverca kokaina. Droga je, inače, nađena na brodu "Alkatraz". Presuda je izrečena 9. decembra prošle godine. 

Tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora, sud je to uvažio i izrekao kaznu.

Hapšenje ovih sedam osoba je novinarima aprila prošle godine saopštio tadašnji direktor sudske policije Rikardo Gonkalves, ističući da je operacija bila deo "relevantne saradnje" sa Federalnom policijom Brazila, američkom Agencijom za borbu protiv droga, američkom mornaricom i Nacionalnom Agencijom za kriminal iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa