Aktuelno

Pripadnici grupe Milovića negirali da su prevezli više od šest miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

17:40

Pripadnici grupe Milovića negirali da su prevezli više od šest miliona evra
Pripadnici grupe Milovića negirali da su prevezli više od šest miliona evra - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

 U Specijalnom sudu u Beogradu danas su pripadnici grupe crnogorskog policajca Ljuba Milovića negirali da su prevezli više od šest miliona evra, a koji novac je, kako se sumnja, stečen krijumčarenjem velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Optuženi Danijel Jovanović kratko je negirao izvršenje svih krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i rekao da će delimično izneti odbranu na sledećem suđenju.

Njegova supruga Dušica Jovanović je takođe negirala krivicu, kao i Miodrag Pamučina koji je naveo se ne oseća ni malo krivim.

Milan Krstović kazao je da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a Živojin Filipović je kratko negirao krivicu.

Branilac prvooptuženog Milovića, Jugoslav Tintor, tvrdi da su optužbe isključivo zasnovane na komunkaciji preko kriptovane aplikacija "Sky", ocenjući da nije dovoljno da se navede da je ta komunikacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći.

Tintor smatra da komunikacija mora da se podvrgne proveri da li taj dokaz po normama domaćeg zaknodavstva.

On je rekao da u ovom postupku mora da se reše dva pitanja - na koji način je pribavljena komunikacija i na koji način je obezbeđen dokaz.

Tintor tvrdi da taj dokaz mora da se tretira kao komunkacija a ne kao dokument ili isprava, zbog čega je predložio da sud zatraži od Europola kada je srpska policija primila te komunikacije, kao i u odnosu na koje osobe je doneta naredba, kada je ta komunikacija pribavljena.

Predložio je da se celokupna "Sky" komunikacija i policijsko tumačenje te komunakcije izuzme iz predmeta kao dokaz.

Advokat Jakša Peković rekao je da odbrana od početka spori optužnicu, dok je advokatica optužene Dušice Jovanović od suda zatražila da se iz dokaza izuzme određeni izveštaj koji je dostavila BIA, jer ne postoji zahtev sudije i naredba suda za taj izveštaj.

Brnailac Milojevića, advokat Nikola Jovanović, tvrdi da je "Sky" komunikacija u ovom postupku napravljena u "Eksel" tabeli koju svako može da promeni i izmeni sadržaj tih komunikacija.

Advokat Dragoslav Ljubičanović je kazao da dokazi, koji se na CD-u dokaz tužilaštva, nalaze "Eksel" tabele na kojima  kao datum formirnja stoji ova godina, zbog čega kako tvrdi nisu autentični.

Sledeće suđenje zakazano je za 27. novembar, kada će optuženi detaljno izneti odbranu.

U ovom predmetu u odsustvu se sudi Miloviću, Strahinji Kutlešiću i Aleksandar Milojević.

Tužilac je na početku suđenja pročitao optužnicu. 

Advokat Jugoslav Tintor, Milovićev branilac, predložio je sudu da se današnje suđenje odloži, jer zbog kratkog vremenskog perioda zbog nedavnog angažovanja, nije stigao da se pripremi za današnje suđenje.

Sudija je ipak odlučio da se današnje suđenje održi. 

 Na pripremnom ročištu koje je trajalo nekoliko radnih dana, odbrana je osporavala kao dokaz presretnutu komunikaciju preko kriptovane aplikacije "Skaj".

Optuženi su negirali krivicu i na početku pripremnog ročišta.

Prvooptuženi u ovom predmetu Ljubo Milović i Strahinja Kutlešić se nalaze u bekstvu.

Crnogorski policajac Milović se optužnicom tereti kao vođa ove grupe. 

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Miloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu. 

Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

  Bračni par Jovanović tereti i za produženo krivično delo iz člana 98 stav 4 u vezi sa stavom 2 i 1 Zakona o tajnosti podataka u vezi sa članom 61 KZ.

Kako je ranije Tanjugu potvrđeno u tužilastvu, pripadnici grupe se sumnjiči da su od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu novca iz Holandije u Srbiju i Crnu Goru.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Miloviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa  suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko supruge pripadnice BIA , kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

 Dušica Jovanović tereti se da je u elektronskom sistemu BIA pretaživala pripadnike tzv. "škaljarskog klana" i strogo poverljive podatke o tim osobama odavala svom suprugu, a koji je kako se sumnja to prenosio Miloviću.

  Među osobama koje je pretraživala bili su Veljko Banović zvani "Votka" koji je bliski saradnik Luke Bojovića, kao i Milo Božović predsednik Opštine Budva.

Pamučina je vozač u Milojevićevoj firmi, koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

 

Komentari (0)

Srbija