Aktuelno

Advokati porodice dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru: "Tražimo da suđenje bude otvoreno za javnost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

14:00

Advokati porodice dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru: "Tražimo da suđenje bude otvoreno za javnost"
Advokati porodice dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru: "Tražimo da suđenje bude otvoreno za javnost" - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Advokati V. K., oca dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kažu da još nisu dobili optužnicu koju je protiv njega podnelo Više javno tužilaštvo. Tvrde da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović posetio u centralnom zatvoru V.K. i tražio od njega da potpiše sporazumno priznanje krivice.

Advokati Borivoje i Irina Borojević su na današnjoj konferenciji za medije rekli da se ceo slučaj politizuje, da se zalažu da suđenje bude javno, a ne zatvoreno za javnost kako je predložio tužilac Stefanović.

Na početku obraćanja u ime advokatske kancelarije Borojević, ali i porodice maloletnika koji je počinio masakr u školi, oni su izjavili saučešće porodicama žrtava. 

Borivoje Borojević je rekao da je javnosti promaklo se tužilac Stefanović zahvalio punomoćnicima oštećenih, a tvrdi da je ta zahvalnost došla jer su oni insistirali da se ukine Anketni odbor za utvrđivanje činjenica o masovnim ubistvima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu.

"Ne možemo da dozvolimo da se politizuje ovaj predmet, da se zatrpavaju drugi predmeti", rekao je Borojević.

Psihijatrijska veštačenja

Napomenuo je da su među optuženima sada i predsednik i instruktor Streljačkog kluba Partizan koji su svedoci Tužilaštva.

"Oni su prvi doveli u kontakt dečaka sa oružjem", naveo je Borojević.

Euronews

 

Advokati su rekli i da student koji je bio u učionici kada se dogodio masakr ima status svedoka, a ne status oštećenog. Saopštili su i da je rađeno psihijatrijsko veštačenje oca dečaka, a i da im nije jasno kako do sada nije završeno psihijatrijsko veštačenje K.K. koji je počinio masakr.

"To je pitanje na koje ni mi nemamo odgovor. Cela javnost se pita šta se desilo sa dečakom koji je imao uredan život, pa počinio takav zločin. Oni ga drže šest meseci, a da nema dijagnoze", naveli su advokati.

Saopštenje tužilaštva

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da će uprkos pritiscima odbrane, nastaviti da insistira na maksimalnoj kazni predviđenoj zakonom za roditelje maloletnog K.K koji je u maju počinio nezapamćeni masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

"Povodom slučaja protiv roditelja, Više javno tužilaštvo je sve što je imalo da saopšti, navelo u podignutoj optužnici protiv ovih lica", saopštio je Nenad Stefanović, glavni javni tužilac u Beogradu.

On je naveo da Više javno tužilaštvo sada čeka dalju odluku suda.

"Pravo na odbranu je neprikosnoveno i današnja izjava advokata Borovića nije ništa drugo, nego deo strategije za odbranu optuženog. Ovim putem obaveštavamo javnost da se nećemo baviti komentarisanjem ovakvih, kao ni sličnih izjava, već ćemo nastaviti da se bavimo isključivo svojim poslom", saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Optužnica

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu u sredu, 11. oktobra podiglo je optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masakr u Ribnikaru. Optužnicom su obuhvaćeni roditelji dečaka, ali i instruktor i predsednik Streljačkog kluba Partizan. 

Otac dečaka se tereti za krivično delo - Teško delo protiv opšte sigurnosti. Navedeno je da postoje opravdane sumnje da je okrivljeni u periodu od godinu dana pre tragedije u Ribnikaru obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Optužena je i majka dečaka zbog krivičnog dela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala.

"Ona je optužena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj 'Češka zbrojevka' pronađen njen DNK trag, preciznije na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici kabineta istorije", navedeno je u optužnici.

Instruktor i predsednik Streljačkog kluba Partizan su optuženi za lažno svedočenje.

Tužilaštvo za oca traži kaznu zatvora od 12 godina, za majku dve godine i šest meseci, a za predsednika streljačkog kluba i instruktora traže se kazne od po tri godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija