Region

Milatović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Članstvo Crne Gore u EU pre 2030. sasvim realna mogućnost

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

11:06

Milatović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Članstvo Crne Gore u EU pre 2030. sasvim realna mogućnost
Milatović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Članstvo Crne Gore u EU pre 2030. sasvim realna mogućnost - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susedima, članica je NATO saveza i da je najdalje  odmakla u procesu evropskih integracija od svih drugih zemalja kandidata, poručio je predsednik te zemlje Jakov Milatovićna zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Podgorici. 

Milatović je istakao da njegova zemlja u potpunosti usklađuje svoju politiku sa politikom EU i ima istinski reforsmki orijentisanu političku većinu. 

"Sve ovo kumulativno nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU, što sam u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije i dodatno elaborirao", rekao je Milatović.

Osim što je za Milatović  potpuno realan scenario da Crna Gora postane članica EU pre 2030. godine, ocenio je da bi članstvo CG bila sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ.

"U duhu svega rečenog se zalažemo za primenu principa regate po kojima će se meriti pojedinačno postignuća država. Otvaranje vrata jedinstvenog evropskog tržišta, produbljivanje ekonomske saradnje doprineće optimalnom iskorišćavanju pretpristupne podrške", dodao je Milatović.

Očekuje da u najskorijem periodu novi saziv Skupštine ratifikuje obaveze iz Berlinskog procesa i da pun doprinos njihovoj realizaciji.

"Razumem razumevanje za kritički stav EU o prošlogodisnjem napretku. Nadam se da smo u tom smislu na nacionalnom nivou naučili lekciju i da su se nakon dugog vremena nezadovoljavajuće dinamike stvorili uslovi da se proces ubrza", kazao je Milatović.

Milatović je kazao da je Fon der Lajen uputila niz ohrabrujućih poruka, a osim sastanka sa predsednikom te zemlje, sastaće se i sa novoizabranim predsednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, a posetiće i  elektroprenosni objekat u Podgorici koji je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji kofinansira Evropska unija.

"Izbor vlade Crne Gore dobra vest"

Milatović je danas takođe izjavio da je formiranje nove crnogorske vlade dobra vest i pozdravio odluku da se razgovara o popisu stanovništva, kao i da taj proces bude odložen.

"Prateći ocene Monstata i Evrostata popis se mogao održti i sada. Ali u svakom slučaju nije na odmet sačekati mesec, sesti, razgovarati, doći do dogovora ako postoji politička volja", rekao je Milatović odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen u Podgorici.

Ponovio je da je popis statističko pitanje i ponovio apel da se to pitanje ne politizuje.

Novoizabrani premijer crnogorske vlade najavio da će na današnjoj sednici biti doneta odluka o odlaganju popisa za 30. novembar.

Popis je prema Uredbi prethodne vlade trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra.

 

Komentari (0)

Evropa