Region

Uskok podigao optužnicu zbog šverca više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku

Komentari

Autor: Tanjug, Index

31/10/2023

-

14:47

Uskok podigao optužnicu zbog šverca više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) Hrvatske podigao je optužnicu zbog šverca više stotina kilograma kokaina i predložilo da se od okrivljenih oduzme imovinska korist od preprodaje narkotika u iznosu od 3.150.000 evra.

Optužnica je podignuta protiv osam osoba koji se terete za krivično delo zločinačkog udruživanja, neovlašćene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posedovanja i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava. Kako je saopšteno iz Uskoka, reč je o švercu velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku.

Optužnica se odnosi na period od leta 2021. do 2. novembra 2022, u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, povezao u zajedničko delovanje i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj delovanja kontinuirano sticanje znatne nepripadajuće materijalne dobiti, nabavkom, prevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu.

"Svi unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali su uputstva i poverene zadatke koje im je davao petookrivljeni pri čemu je on sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Evropu", navodi se u saopštenju. 

"Za pronalazak trgovačkih društava, koja će poslužiti kao paravan i u okviru čijeg će se redovnog poslovanja kroz uvoz legalne robe dopremiti i kokain, petookrivljeni je angažovao prvookrivljenog, dok je za nesmetano carinjenje legalno uvezene robe, radi bržeg protoka i lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, angažovano više drugih nepoznatih osoba i šestookrivljeni koji je, kao tadašnji zaposleni trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka imao pristup kontejnerima", piše, između ostalog, Uskok, preneo je hrvatski portal Index.

Uskok je optužnici predložio da se od okrivljenih oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3.150.000,00 evra te da se protiv pet okrivljenih produži istražni zatvor.

 

Komentari (0)

Evropa