Region

Cvijanović: Izveštaj Kristijana Šmita pun laži i manipulacija

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

21:36

Cvijanović: Izveštaj Kristijana Šmita pun laži i manipulacija
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpska čanica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da izveštaj visokog predstavnika Kristijana Šmita upućen Savetu bezbednnosti UN vrvi od lažnih, manipulativnih i sugestivnih stvari kojima nastoji da optuži Republiku Srpsku.

"U tome nema ništa kritički prema činjenici da on nije visoki predstavnik i da u Savetu bezbednosti nije dobio potrebni legitimitet ni legalitet", rekla je Cvijanović novinarima u Gradiški.

Ona je podsetila da je Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma jasno propisano ko može da bude visoki predstavnik, a da Šmit nije potvrđen u Savetu bezbednosti relevantnom rezolucijom kako to piše u Dejtonu.

"Postaje već šarada kako sa predstavljaju izveštaji visokih predstavnika, pa i ovog koji se predstavlja kao visoki predstavnik", rekla je Cvijanović, prenosi Srna.

Govoreći o obraćanju predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, Cvijanović je rekla da njegovo obraćanje nije usaglašeno u Predsedništvu.

"Nije tajna da se već neko vreme ne usaglašavaju stavovi kada je u pitanju spoljno-političko delovanje ili nastup predstavnika zajedničkih institucija u inostranstvu na različitim forumima, tako da nije usaglašeno ni obraćanje Komšića. To je njegovo obraćanje", dodala je ona.

Bošnjački predstavnici odustali su od prakse usaglašavanja, navela je Cvijanović i podsetila da i njeno obraćanje nije bilo usaglašeno, ali da je to bio jedini način da kaže šta smatra.

"Komšić je otišao u Njujork u kapacitetu člana Predsedništva BiH, odnosno predsedavajućeg Predsedništva BiH i obratio se u tom kapacitetu Generalnoj skuštini bez usaglašenog stava", rekla je Cvijanović.

Komentari (0)

Evropa