Region

Abazović: Vlada u kojoj sam bio premijer nije pala zbog Temeljnog ugovora, već beskompromisne borbe protiv kriminala

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

10:48

Abazović: Vlada u kojoj sam bio premijer nije pala zbog Temeljnog ugovora, već beskompromisne borbe protiv kriminala
Abazović: Vlada u kojoj sam bio premijer nije pala zbog Temeljnog ugovora, već beskompromisne borbe protiv kriminala - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bivša crnogorska vlada nije pala zbog Temeljnog ugovora, koji je potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već zbog "beskompromisne borbe protiv kriminala", izjavio je donedavni premijer te zemlje Dritan Abazović. On tvrdi i da ta vlada nije formirana uz podršku DPS-a nego, kako kaže, glasovima poslanika u državnom parlamentu.

Abazović je u emisiji "Naglas" kazao da su dokazi o kriminalnim radnjama u Crnoj Gori na sigurnom, i da su na potezu institucije koje su zadužene za borbu protiv kriminala i korupcije. Rekao je i da je njegova vlada ostavila iza sebe osećaj slobodnog promišljanja i da niko nije nedodirljiv već su svi jednaki pred zakonom.

Smatra da Crna Gora nikad nije videla demokratske iskorake kakve su gledali tokom njegove vlade.

"Sve može da se desi, civilizovano, dostojanstveno, kulturno, imamo i novi saziv parlamenta", rekao je Abazović. Uveren je da njegova, 43. Vlada, ima takve rezultate kakve novoformirana, kako navodi, neće moći da nadmaši i dostigne.

"Nema mafije koja nije napadnuta. Ja sam targetirao sve, s ovakvim tužilaštvom i sudstvom, trebaće malo vremena verovatno", rekao je Aazović, koji je lider sada opozicionog Građanskog pokreta Ura. Napominje da sedmi sudija Ustavnog suda može da bude izabran već sutra, ali da, kako kaže, ima nekih ljudi u političkom životu koji se ne raduju pobedama sopstvene države. Smatra da se njegova vlada nije izborila protiv lažnih vesti i da, kako kaže, nema nameru da se raspravlja sa Centrom za građansko obrazovanje.

"Ne napadam NVO sektor, nego samo neistine. Vest (o imenovanju preko 1.300 funkcionera u mandatu tehničke vlade) je netačna", izjavio je Abazović, preneo je portal RTCG. Bivši premijer tvrdi da je sudstvo u Crnoj Gori najgora grana vlasti i da se mora ući u reformu sudstva.

"Uz punu političku podršku, dovoljno je pola mandata da se reše glavne stvari borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Svi idu linijom manjeg otpora, niko neće ovo da radi", rekao je Abazović.

Rekao je da pitanje zašto nisu rešena ubistva Duška Jovanovića i Slavoljuba Šćekića nije za njega. "Mi smo radili što smo mogli, to je u Višem tužilaštvu", rekao je Abazović. Ponovio je da je Monstat bio spreman za popis stanovništva i da je mogao da sprovede sve radnje. "Videćemo šta nas čeka do kraja godine. Čeka nas zaduženje. Ali ne za infrastrukturne projekte, nego za potrošnju", kazao je Abazović i ponovio da će to zaduženje možda da ide i do milijardu evra, i da se "očito planira procenat".

Komentari (0)

Evropa