Region

Spajić: Popis važan za dalji razvoj Crne Gore, svi da pokažu visok stepen odgovornosti

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

08:00

Spajić: Popis važan za dalji razvoj Crne Gore, svi da pokažu visok stepen odgovornosti
Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Sprovođenje popisa važno je zbog donošenja strateških odluka za dalji razvoj Crne Gore i njegovo održavanje je u interesu države, Vlade i celokupnog društva, izjavio je premijer Milojko Spajić tokom drugog kruga konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda kao i predstavnicima Uprave za statistiku (Monstat) u cilju iznalaženja najboljeg modela za sprovođenje popisa stanovništva koji je zakazan za 30. novembar.

Spajić je istakao da se mora imati na umu da odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog fiskalnog trenutka u kome se Crna Gora nalazi. 

"U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti", rekao je Spajić, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da su predstavnici Monstata informisali učesnike sastanka o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera za kontrolu procesa vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

"Predstavnici parlamentarnih partija, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda iskazali su pozitivan stav prema otvorenosti Vlade za dijalog ukazavši da je, između ostalog, prethodno potrebno rešiti pitanja koja se odnose na zaštitu podataka, kontrolu i inkluzivnost procesa", navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je potrebna snažnija uloge parlamenta u kontekstu formiranja radnog tela za praćenje sprovođenja i jačanje poverenja u sam proces popisa. 

Popis u Crnoj Gori trebalo je da počne 1. novembra, ali odložen za 30. novembar nakon što je Demokratska partija socijalista pozvala građane na bojkot popisa, izražavajući sumnju u regularnost popisa i tražeći odlaganje. 
 

Komentari (0)

Evropa