Region

Gašperlin: U pripremi predlog za produženje graničnih kontrola za još 20 dana

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

15:29

Gašperlin: U pripremi predlog za produženje graničnih kontrola za još 20 dana
Gašperlin: U pripremi predlog za produženje graničnih kontrola za još 20 dana - Copyright AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Uprave uniformisane policije Slovenije Marko Gašperlin podneo je danas izveštaj o efektima uvedenih kontrola na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, od 21. oktobra i najavio da je u pripremi predlog da se kontrola produži za još 20 dana.

Slično kao i Italija, Slovenija je među razlozima za produženje graničnih kontrola navela pretnje javnom redu i unutrašnjoj bezbednosti u EU, situaciju na Bliskom istoku i u Ukrajini, te sprečavanje terorizma.

Gašperilin je rekao da su granične kontrole u proteklom periodu zbog neispunjavanja uslova odbile ulazak u Sloveniju 291 državljanina trećih zemalja i obradila 54 krivična dela.

Gašperlin izneo je nalaze i aktuelnu situaciju u oblasti ilegalnih migracija i kontrole državne granice.

On kaže da je reč o 54 krivična dela uglavnom o švercu ljudi, kao i o falsifikovanim ispravama i otkrivenim ukradenim vozilima, javila je RTV Slovenija.

"Registrovano je 438 prekršaja, uglavnom iz Zakona o strancima ili Zakona o kontroli državne granice. Važan podatak koji govori o efikasnosti rada policije i opravdanosti uvođenja su mere koje se sprovode na osnovu prijava. U šengenskom informacionom sistemu, kojih je u ovom trenutku bilo čak 187. Reč je o prikrivenoj svrsishodnoj kontroli, tzv. upitnoj kontroli, pozivima vlasti drugih zemalja sa željom da se pribave zvanje, zabrana ulaska, prethodno izdavanje rešenja o odbijanju, oduzimanju predmeta i sl.", rekako je.

Uz sve to, dodao je, na graničnoj kontroli saznali smo da ima još 436 preostalih prekršaja koji se uglavnom odnose na bezbednost saobraćaja na putevima, kao i javni red i mir, zabranjenom oružje i sličano.

Gašperlin je naglasio da su, zbog granične kontrole, nekoliko puta redovi na granici bili duži, ali se nije čekalo duže od pola sata. Kako je naveo, policija je ove godine do ponedeljka obradila 52.506 ilegalnih prelazaka granice.

"Prednjače građani Avganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša, Rusije, od ovih 52.500, oko 50.000 je na granici sa Hrvatskom. Nakon umerenog uzlaznog trenda od januara do juna, primetili smo veliki porast ilegalnih prelazaka u julu, avgustu i septembru, a u oktobru situacija se smiruje, nivo je i dalje visok, oko hiljadu neovlašćenih prelazaka na nedeljnom nivou", rekao je on.

Dodao je da se policija već obračunala sa 368 krijumčara. U istom periodu prošle godine uhapšeno je 187 osoba.

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. oktobra nakon odluke Italije o uvođenju kontrola na slovenačkoj granici, a krajem oktobra su kontrole produžene do 19. novembra.
Rekao je da je u pripremi predlog da se kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom produži za još 20 dana.

Komentari (0)

Evropa