Region

Rama: Bilo bi samoubistvo za EU da iz integracija isključi Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

17:29

Rama: Bilo bi samoubistvo za EU da iz integracija isključi Zapadni Balkan
Edi Rama - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Sa geopolitičke tačke gledišta, za Evropsku uniju bi bilo samoubistvo ako bi iz procesa integracija isključila Zapadni Balkan ili pojedinačnu državu iz tog regiona, poručio je albanski premijer Edi Rama.

On je u intervjuu za Frans24, na pitanje kako EU može da se proširi u trenutku kada na Zapadnom Balkanu vladaju tenzije, pre svega između Beograda i Prištine, ocenio da je uključivanje i ujedinjenje jedini način da se postigne konačan mir u regionu. 

Smatra da bi problemi i tenzije u regionu mogli da budu razlog više za integraciju, prenosi portal Panorama.al.  

"Da, povremeno ima problema, ima zastoja, ali ukupni okvir regiona je mnogo bolji nego što je bio pre 10 godina. I to zahvaljujući Evropskoj uniji i privlačnosti koju Evropska unija uživa u ovim zemljama", rekao je Rama.

Odgovarajući na kritike na račun sporazuma o izbeglicama sa Italijom, na osnovu kojeg će Albanija biti domaćin za migrante koji dolaze sa Sredozemnog mora, on je naveo da "ne bi bila vest dana da su sporazum sklopile zemlje EU".

"Činjenica da je ovaj sporazum sklopljen sa zemljom koja nije članica EU izaziva i teorije zavere i sumnje koje su neozbiljne. Ako postavljamo pitanja o metodu, moramo postaviti pitanja o celoj Evropskoj uniji, o metodu u svim zemljama EU, jer ovi prihvatni centri nisu novi. To je prihvatni centar koji je standard u svim zemljama EU", objasnio je Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa