Evropa

Albanska Vlada predstavila nacrt zakona o sporazumu sa Italijom, Rama: Red je da uzvratimo, oni su nas prihvatili 1991.

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

23:40

Albanska Vlada predstavila nacrt zakona o sporazumu sa Italijom, Rama: Red je da uzvratimo, oni su nas prihvatili 1991.
Albanska Vlada predstavila nacrt zakona o sporazumu sa Italijom, Rama: Red je da uzvratimo, oni su nas prihvatili 1991. - Copyright Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Albanska vlada je danas predstavila nacrt zakona o sporazumu sa Italijom o zajedničkom procesuiranju nekih zahteva za azil migranata koji u Italiju stižu morskim putem.

O Nacrtu zakona raspravljaće se u parlamentu sa 140 poslanika u kojem Ramini vladajući socijalisti imaju 74 mesta.

Albanski premijer Edi Rama i predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni ranije ovog meseca najavili su petogodišnji sporazum na osnovu kog se Albanija obavezala da privremeno prihvati do 36.000 migranata godišnje, dok će Rim ubrzati rešavanje njihovih zahteva za azil u Italiji.

Albanska opozicija je protiv plana, dok Rama taj dogovor smatra gestom uzvraćanja Italiji, koja je 1991. godine dočekala hiljade Albanaca koji su bežali od siromaštva nakon pada komunizma, prenosi Asošiejted pres.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani rekao je novinarima da sporazum neće proći kroz italijanski parlament, jer to, kako je naveo, "nije sporazum".

„Doći ću u salu (parlamenta) da objasnim“, rekao je on.

Evropska komisija zatražila je više detalja, a dogovor su kritikovale organizacije za ljudska prava i druge grupe, tvrdeći da bi mogao da ima suprotan efekat za Albaniju koja teži da se pridruži Evropskoj uniji. 

Italijanske levičarske opozicione stranke protive se sporazumu.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je ranije ove nedelje da je sporazum izazvao „nekoliko zabrinutosti za ljudska prava“ zbog mnogih „pravnih nejasnoća“.

Kao glavne probleme navela je „blagovremeno iskrcavanje, uticaj na operacije potrage i spasavanja, pravičnost procedura za azil, identifikaciju ugroženih osoba, mogućnost automatskog pritvaranja bez odgovarajuće sudske odluke, uslove pritvora, pristup pravnoj pomoći i efikasnim pravnim lekovima. 

 "Važno je da zemlje članice nastave da svoju energiju usmeravaju na unapređenje efikasnosti i efektivnosti svojih domaćih sistema azila i prihvata“, rekla je Mijatović.

Italija je tražila više solidarnosti od drugih zemalja Evropske unije kako bi joj pomogla da se izbori sa sve većim brojem dolazaka.

Stvaranje bezbednih i legalnih puteva koji bi pojedincima omogućili da traže zaštitu u Evropi bi izbeglo da pribegavaju „opasnim i neregularnim migracionim rutama“.

Italija se obavezala da će platiti izgradnju dva centra koji mogu da prime do 3.000 migranata istovremeno. Meloni je rekla da očekuje da će oni postati operativni sledećeg proleća.

 Albanija nudi dva objekta, uključujući luku Šengđin, turističko mesto oko 75 kilometara  južno od glavnog grada Tirane. Oni koji budu deportovani biće poslati u Gjader kod luke Šengđin, na nekadašnjem vojnom aerodromu.

Albanija bi osigurala bezbednost za dva centra, koji bi bili pod italijanskom jurisdikcijom.
Italija je pristala da ukloni deportuje ljude čiji su zahtevi za međunarodnu zaštitu odbijeni, ali sporazum ne navodi kako će oni biti vraćeni u domovinu, što je često dug i težak proces.
     
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa