Region

Tužilaštvo BiH već formira predmete za negiranje genocida

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews.rs

28/07/2021

-

13:31

Tužilaštvo BiH već formira predmete za negiranje genocida
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.

Kako je iz Tužilaštva BiH jutros potvrđeno za "Dnevni avaz", ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH, već je primilo prijave od nekoliko građana.

"Tako da su neki predmeti već formirani", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva za Avaz.

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini, nakon što su stupile snagu nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje podrazumevaju i zatvorske kazne.

Zbog ovih odredbi u Republici Srpskoj ne učestvuju u radu institucija BiH, a za petak je najavljena posebna sednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković objasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Petković je precizirao da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Za to delo biće predviđene kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu - ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, biće posebno kvalifikovano delo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa