Region

Plenković: Protest poljoprivrednika u Hrvatskoj je politički motivisan od dela opozicionih stranaka

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

16:31

Plenković: Protest poljoprivrednika u Hrvatskoj je politički motivisan od dela opozicionih stranaka
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je protest poljoprivrednika nezadovoljnih vladinim merama za suzbijanje afričke kuge svinja politički motivisan od dela opozicionih stranaka.

Poljoprivrednici su danas nastavili protest blokadom saobraćajnica prema graničnim prelazima Županja i Tovarnik, ka BiH i Srbiji. Poljoprivrednici su poručili da od protesta neće odustati i da će, ako odgovora iz vlade ne bude, blokirati celu državu. Najavili su i da će svinjokolje započeti 1. decembra, uz poruku da će se to dogoditi, a da država može da ih hapsi i kažnjava.

"Deo opozicije nastoji da iskreira problem, politički orkestriranim protestom dela poljoprivrednika iza kojih stoji deo opozicionih političkih stranala. Ovi svi naslovi na većini medija su lažni. Most i Suverenisti, Domovinski pokret su izmanipulisali nekoliko poljoprivrednika", rekao je Plenković nakon sednice Vlade.

Dodao je da vakcina protiv afričke kuge svinja nema, uprkos brojnim dezinformacijama na društvenim mrežama.

"Zločesta Vlada ga ne može nabaviti. Sve teze u eteru otklanjamo. Mere koje se preduzimaju su jedine moguće mere za suzbijanje afričke svinjske kuge, kako bi se širenje bolesti smanjilo", naveo je Plenković. 

On je novinarima rekao i da Vlada brine o hrvatskom selu i hrvatskim uzgajivačima svinja.

"Doneli smo odluke vredne 30 miliona evra kojima će se nadoknaditi šteta uzgajivačima svinja. Do sada je isplaćeno više od sedam miliona evra. Ubrzaćemo isplate poljoprivrednicima. Trenutno imamo fazu smirivanja faze ove bolesti. Nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj postoji ova bolest", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da je afrička svinjska kuga rasprostranjena u 14 zemalja, te da Hrvatska čini sve što bi i druge evropske zemlje.

"Zato ova situacija sad, mislim na protest, nije stvarni napor zaštite hrvatskog seljaka, nego je pokušaj zlouptorebe jedne bolesti. Manipuliše se činjenicama i o tome treba jasno reći politički stav", poručio je Plenković, preneo je HRT.

Primetio je da su u Slavoniji ođednom počeli da se pojavljuju neki koji, kako je rekao, nemaju veze sa tim područjem.

"Oni nemaju šta da kažu. Mi imamo nešto da kažemo i mi činimo što treba", kazao je Plenković.

Komentari (0)

Evropa