Region

Skoro trećina građana podržava HDZ, Milanović najpopularniji političar

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

23:50

Skoro trećina građana podržava HDZ, Milanović najpopularniji političar
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

Prema rezultatima novembarskog istraživanja javnog mnenja Krobarometar, Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) podržava 29,5 odsto građana, što je minimalan pad u odnosu na oktobar. Sledi Socijaldemokratska partija (SDP), koja je nakon minimalnog rasta prošlog meseca, zabeležila blagi pad na 12,6 odsto podrške.

MOST je i ovog meseca na trećem mestu sa 8,1 odsto podrške. Platforma Možemo je na četvrtom mestu zajedno sa Domovinskim pokretom sa 7,9 odsto, prenosi Index.hr.

Prema istraživanju, porastao je broj neopredeljenih birača na 18 odsto, dok je 70 odsto onih koji bi sigurno ili verovatno izašli na izbore.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je najpopularniji političar, koga podržava 47 odsto ispitanih. Na drugom mestu je lider MOST-a Božo Petrov, o kome pozitivan utisak ima 39 odsto ispitanih.

Na listi najnepopularnijih političara, prednjači Milorad Pupovac, koga je negativno ocenilo 76 procenata ispitanika, na drugom mestu je Andrej Plenković sa 64 odsto, dok je treći predsednik Sabora Gordan Jandroković sa 58 odsto.

Vlada Hrvatske uživa podršku 27 odsto građana, dok 67 odsto ne odobrava rad izvršne vlasti. Rad predsednika podržava oko 40 odsto građana, ne podržava 52 odsto, dok osam odsto ispitanika nema stav. Istraživanje je sprovedeno između 1. i 21. novembra na uzorku od 990 punoletnih građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa