Region

Milanović: Priština treba da formira ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

15:04

Milanović: Priština treba da formira ZSO
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je u Zagrebu da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština nezavisno od toga ko je na vlasti u Beogradu.

"To je na kraju u okviru standarda koje garantuje vaš ustav", rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 

Milanović je ponovio da je "protivnik sankcija" za koje se Osmanijeva zalaže protiv Beograda, nakon poslednjih događaja u Banjskoj, kada je stradao Albanac, pripadnik kosovske policije i kada su brutalno ubijena trojica Srba.

Šef hrvatske države rekao je da smatra da su sankcije neefikasne i protivne međunarodnom pravu, ako ih ne donosi UN.

Kada je reč o sankcijama koje je EU uvela Prištini, zbog opstrukcije dijaloga Beograda i Prištine, Milanović je pozvao čelnike država članica EU da ih krše i da se "sastaju s predstavnicima Kosova". 

"Takve su sankcije odraz nekompetentnosti šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i njegove ekipice", rekao je Milanović i napomenuo da je "Borelj Španac, a da Španija ne priznaje Kosovo*. 

Osmanijeva je zahvalila Milanoviću na, kako je navela, "snažnoj podršci Kosovu, a posebno na govoru u Generalnoj skupštini UN, na kojoj je pozvao sve zemlje da priznaju Kosovo".

"Hrvatska i Milanović nastavljaju da budu naš glas u forumima gde nismo prisutni", rekla je Osmani i dodala da je, kako je navela, "Kosovo ostalo i ostaće uvek ponosni saveznik Hrvatske", preneli su hrvatski mediji.

Osmanijeva u Zagrebu boravi na poziv Milanovića, a tokom dana sastaće se i sa premijerom Andrejem Plenkovićem i predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Osim Zagreba, ona će boraviti u Karlovcu i Rijeci, gde će se sastati sa pripadnicima zajednice Albanaca u Hrvatskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa