Politika

Bilčik: Diplomatsko rešenje koje bi pomoglo smanjenju tenzija je ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2023

-

11:09

Bilčik: Diplomatsko rešenje koje bi pomoglo smanjenju tenzija je ZSO
Vladimir Bilčik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir  Bilčik izjavio je, govoreći o situaciji na KiM, da je izostanak suštinskog dijaloga i dogovora stvorio tešku situaciju i istakao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Jedini put napred jeste istinsko angažovanje obe strane u dijalogu. Povećanje tenzija, nesigurnost koju osećaju Srbi na Kosovu, rezultat su činjenice da nema napretka u dijalogu. I ovde bih ponovo podvukao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština", rekao je Bilčik za podgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, svi su itekako svesni šta su otvorena pitanja i šta treba da se uradi, ali ono što u ovom trenutku nedostaje je jasna i puna posvećenost svih strana da to zaista i uradimo, a to uključuje i osnivanje ZSO.

"To je jedno pitanje koje Beograd zaista traži i koje smo čekali da ga Priština reši. Ali ovi pregovori su bili izuzetno, izuzetno teški sa Aljbinom Kurtijem", rekao je Bilčik.

Ocenio je da nedavne događaje u Banjskoj ne treba zloupotrebljavati i istakao da je potrebna temeljna, puna istraga, da pravda mora da bude zadovoljena i da imamo neke verodostojne odgovore u pogledu toga šta se desilo.
 

Komentari (0)

Srbija