Politika

Hovenijer: Obaveza Prištine jeste Zajednica srpskih opština, ali bez izvršnih ovlašćenja

Komentari

Autor: Fonet

04/10/2023

-

22:55

Hovenijer: Obaveza Prištine jeste Zajednica srpskih opština, ali bez izvršnih ovlašćenja
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju Kosovo mora da ispuni, ali ona treba da bude u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i ne sme da ima izvršna ovlašćenja, izjavio je danas američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i dodao da je u toku rad sa kosovskom vladom, kako bi predložila "kredibilnu viziju“.

Srpska zajednica na Kosovu je "suštinski, esencijalni, integralni deo Kosova“ i Srbi će na Severu, kao i u drugim delovima Kosova, ostati visoki prioritet za Sjedinjene Države, rekao je Hovenijer u razgovoru sa predstavnicima više medija, prenosi portal Kossev.

"Sjedinjene Države su podržale Kosovo kao suverenu i nezavisnu zemlju, a ta podrška je zasnovana na shvatanju da bi ona bila demokratska i multietnička i mi smo tokom godina mnogo napora uložili da unapredimo multietnički karakter zemlje", rekao je američki ambasador.

Hovenijer je istakao da je neophodno odgovoriti na zabrinutosti srpske zajednice, a Srbe je poziva da se "pomire“ sa tim da žive na Kosovu.

"Želimo da srpska zajednica na Kosovu živi bezbedno i dostojanstveno, a verujemo da treba da se pomire i da prihvate činjenicu da žive na Kosovu. Mi Kosovo ne vidimo kao deo Srbije i znamo gde se nalazi međunarodna granica između dve države. Iz američke perspektive u pitanju su dve zemlje", kazao je Hovenijer.

Naglasio je da je još od Martija Ahtisarija bilo poznato da su neophodni posebni aranžmani za srpsku zajednicu i precizirao da ZSO trebalo da bude u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i bez izvršnih ovlašćenja.

"Odbijamo svaki pokušaj da se sugeriše da bi ona trebalo da ima izvršne nadležnosti i mislim da smo prilično jasno predstavili svoj stav u autorskom tekstu od 30. januara, koji su napisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar", rekao je Hovenijer. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija