Region

U Crnoj Gori bi sutra trebalo da počne popis stanovništva, Spajić: "Sve je spremno"

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

11:23

U Crnoj Gori bi sutra trebalo da počne popis stanovništva, Spajić: "Sve je spremno"
U Crnoj Gori bi sutra trebalo da počne popis stanovništva, Spajić: "Sve je spremno" - Copyright Ap/Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Dan uoči početka popisa stanovništva u Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić tvrdi da je sve spremno i da ovaj proces može da počne, a opozicija i predstavnici nacionalnih saveta manjinskih naroda traže novo odlaganje za još nekoliko dana.

Uredbom bivše vlade Dritana Abazovića, popis u Crnoj Gori je bio zakazan za 1. novembar i trebalo je da traje do 15. novembra, ali je opozicija pretila bojkotom, pa je nova vlada premijera Milojka Spajića, dan nakon izbora odlučila da ovaj proces odloži za 30. novembar.

Popis bi trebalo da traje do 15. decembra mada iz Monstata ne isključuju mogućnost njegovog produženja, zbog malog brojava prijavljenih popisivača.

Spajić je nakon još jednog sastanka sa predstavnicima opozicije sinoć saopštio da je sve spremno i da popis može da počne. Međutim, opozicija je tražila dodatno odlaganje popisa i da Vlada što pre formira Komisiju za pripremu specifikacije za raspisivanje tendera za izradu softvera za proveru podataka.

Formiranje Komisije predviđeno je izmenama Zakona o popisu koje je u ponedeljak usvojila Skupština sa 64 glasa za, a juče ga je proglasio predsednik države Jakov Milatović.

Zakonom je predviđeno da Komisiju formira Vlada radi uspostavljanja softvera, kao i revizije koda tog softvera. Osim pripreme specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softvera, Komisija priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države članice EU, prati sprovođenja tenderskih procedura, kao i implementaciju samog softvera za proveru podataka.

Neimenovani izvor podgoričkih Vijesti kaže da je upitno da li se taj posao može obaviti do sutra, kada popis treba da počne i da stoga u opoziciji misle da popis treba da bude odložen za onoliko vremena koliko je potrebno da dobiju garancije o softveru.

Spajić je navodno rekao da nije spreman da odloži popis zbog dodatnih troškova jer bi Monstat morao da pravi nove popisnice. Prema tvrdnjama bivšeg premijera Dritana Abazovića, čija vlada je početak popisa predvidela za 1. novembar nije ni ranije bilo razloga za odlaganje ovog procesa za 30. novembar.

Tako je popis stanovništva u Crnoj Gori postao pre svega političko, a ne statističko pitanje, a deo javnosti je tvrdio da opozicija nije spremna da prihvati rezultate predstojećeg popisa koji će konačno pokazati da u toj državi živi značajno veći broj Srba nego što je to bio slučaj ranije, kada je na vlasti bila DPS Mila Đukanovića.

Milatović je nakon proglašenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o popisu juče poručio da su time zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su, kako je naveo, plod širokog političkog i društvenog dijaloga.

"Institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa želim uspešan rad, a građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom”, napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

Da li će popis stanovništva u Crnoj Gori, koji inače kasni dve godine, početi sutra i da li će ga opozicione stranke ipak bojkotovati ostaje da se vidi.

Komentari (0)

Evropa