Region

Slovenija vraća građanima novac od kazni tokom pandemije koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews

05/12/2023

-

16:42

Slovenija vraća građanima novac od kazni tokom pandemije koronavirusa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Slovenije odličila je da vrati novac desetinama hiljada ljudi, koji su kažnjeni zbog kršenja mera tokom pandemije korona virusa.

Tvrde mere kontrole dovele su do toga da su Slovenci tokom pandemije kažnjavani i za jedenje sendviča na otvorenom.

Ukupan iznos izrečenih kazni za COVID između marta 2020. i maja 2022. bio je oko 5,7 miliona evra. Prema zakonu koji je predložila vlada levog centra, 1,7 miliona evra koliko je plaćeno za kazne, sada će biti vraćeno, prenosi Euronews.

Svi prekršaji biće izbrisani iz službene evidencije građana, a postupci za izvršenje kazni će biti zaustavljeni.

Dostavljač hrane kažnjen 400 evra zbog sendviča

Među desetinama hiljada koji očekuju povraćaj novca je i dostavljač hrane koji je fotografisan okružen policijom nakon što je spustio masku da pojede užinu dok je sedeo na otvorenom, daleko od drugih.

Snimak muškarca kažnjenog sa 400 evra, uznemirio je mnoge Slovence koji smatraju da je policijska primena uputstava o zatvaranju preterana.

Zakon je usvojen u septembru, a formulisala ga je aktuelna ministarka pravde Dominika Švarc Pipan, kao pokušaj da se nadoknade ekscesi policije protiv pandemije pod prethodnom vladom – ili kako je rekla, "nepravde koje su počinjene prema građanima zloupotrebom krivičnog prava i neustavnim i prekomernim zadiranjem u ljudska prava".

Među merama koje je uvela desničarska vlada bila su ograničenja kretanja, okupljanja i obaveza nošenja maski na otvorenom.

Maske su bile obavezne svuda - i u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Bez kovid sertifikata - dokaza o vakcinisanju - nije moglo ništa da se radi.

Ustavni sud je ukinuo sve mere. Do sada je, međutim, bilo potrebno da vlasti ukinu kazne izrečene onima za koje se smatralo da su ih prekršili.

Ekolog Rok Rozman, koji je višestruko kažnjavan zbog učešća na protestima, oseća se oslobođenim.

"Uredbe na osnovu kojih su izricali kazne nisu bile po zakonu. Vlada je to znala, a ako to znači da sada moraju da vrate novac, neka ga i vrate. Ako živite u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, onda to treba da važi za sve", rekao je Rozman za BBC.

Na poslednjim parlamentarnim izborima u zemlji, održanim u aprilu 2022, tu vladu je zamenila koalicija levog centra. Među ključnim pitanjima u kampanji bilo je uzbunjivanje javnosti zbog autoritarnosti prethodne administracije, za koju su mnogi Slovenci brinuli da vodi zemlju kao što to radi Viktor Orban u Mađarskoj, prenosi Euronews.

U noći svog izbora, sadašnji premijer Robert Golob slavio je "pobedu koja će nam omogućiti da zemlju vratimo u slobodu".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa