Društvo

Gde su maske ponovo obavezne: Nove mere Radne grupe za borbu protiv korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

15:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Raste broj zaraženih virusom korona. Samo u poslednjih nedelju dana testirano je 7.437 osoba, a kovid je potvrđen kod 1.529 pacijenata. Zbog ubrzanog rasta broja zaraženih u poslednje tri nedelje Radna grupa za borbu protiv kovida donela je nove preporuke za postupanje u domovima zdravlja, bolnicama, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Ukazano je na značaj testiranja pacijenata sa respiratornim infekcijama, kao i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ukoliko imaju simptome. Obavezno je i nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama. Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida 19 i sezonske vakcinacije protiv sezonskog gripa. 

Broj obolelih od virusa korona raste i od ukupnog broja testiranih oko 20 odsto je pozitivnih uzoraka, saopšteno je iz laboratorije "Vatreno oko". 

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da se Radna grupa, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, sastaje kada dolazi do promena u epidemiološkoj situaciji ili kada je neophodno nešto menjati u pogledu dijagnostike ili lečenja. 

"Prateći porast broja zaraženih, realizovan je sastanak Radne grupe kako bi se otklonile razne dileme. Skrenuta je pažnja na preventivne mere. Dat je zaključak da je obavezno nošenje maski za sva lica koja rade u zdravstvenim ustanovama i za pacijente. To je preventivna mera. Ulazimo u period godine gde će dominirati respiratorne infekcije i kada ćemo imati pojavu gripa i kovida", rekla je Jovanović.

Jovanović: Neće biti masovnog testiranja

Ona je pojasnila da je testiranje na kovid značajno i važno za one koji imaju simptome respiratorne infekcije.

"Testiraju se sva lica kod kojih postoje znaci respiratornog oboljenja. Ne radi se o masovnom testiranju, ali tamo gde postoji razlog, gde postoje znaci respiratorne infekcije vrši se testiranje", navela je ona.

profimedia

 

Dodaje da je testiranje neophodno za ulazak na pojedina odeljenja - onkološka, hematološka, gerijatrijska odeljenja. Testiranje je obavezno bez obzira da li postoje simptomi bolesti.

Testiranje je neophodo i za sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje.

 Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

"Komisije za prevenciju bolničkih infekcija imaće zadatak da na osnovu epidemiološke situacije donesu mere kada su u pitanju posete. Sada je na snazi uputstvo da se posete dozvoljene. Sve bolnice mogu da otvore svoja odeljenja za posete, osim za kovid pacijente. Neke ustanove donele su odluku da se privremeno obustave posete. Onog momenta kada se epidemijska situacija stabilizuje one će biti dozvoljene", navela je Jovanović.

Preporuke za nastavak vakcinacije

U saopštenju Batuta nakon sastanka Radne grupe za kovid navodi se i da se vakcinacija protiv kovida 19 sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man

 

Nova podvarijanta omikrona EG.5, nazvana "Eris" stigla je u Srbiju. Virus je potvrđen kod pacijenta u Vojvodini, na teritoriji Južnobačkog okruga. Lekari kažu da nova podvarijanta ima sposobnost da se veoma brzo širi, ali da daje blažu kliničku sliku.

Uglavnom se javljaju curenje iz nosa, grebanje u grlu, povišena temperatura, malaksalost, slabost, kašalj. U riziku da razviju težu kliničku sliku su osobe stariji od 65 godine, pacijenti koji imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici. 

Zbog brzog širenja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je Eris označila kao "varijante pod nadzorom", što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Eris je prvi put registrovan u februaru ove godine. Kako se brzo širi postao je dominantan u više od 50 zemalja sveta na svim kontinentima. 

U međuvremenu se pojavila novija podvarijanta omikrona- BA.2.86, koja ima veliki broj mutacija i za koju stručnjaci tvrde da je "radikalno drugačija". 

Novu podvarijantu, koju nezvanično nazivaju "Pirola", a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je kao "varijantu pod nadzorom".

Iako još uvek nema dokaza da se brže širi ili izaziva teža oboljenja, naučnici je pažljivo drže na oku pošto ocenjuju da je "radikalno drugačija u svojoj strukturi". Do sada, nova varijanta potvrđena je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija