Društvo

Ponovo raste broj zaraženih koronom: "Eris daje blage simptome, ali tri kategorije stanovništva moraju da se čuvaju"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/09/2023

-

09:33

Ponovo raste broj zaraženih koronom: "Eris daje blage simptome, ali tri kategorije stanovništva moraju da se čuvaju"
Ponovo raste broj zaraženih koronom: "Eris daje blage simptome, ali tri kategorije stanovništva moraju da se čuvaju" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početak nove školske godine i povratak sa odmora doneli su i novu brigu zbog povećanog broja respiratornih infekcija. Raste i broj zaraženih od kovida, a epidemiolozi kažu da nema mesta za paniku, ali ima za oprez. 

Nova podvarijanta omikrona EG.5, nazvana "Eris" ima sposobnost da se brzo širi, ali daje blažu kliničku sliku. Kod inficiranih se javljaju simptomi koji podsećaju na jaču prehladu - povišena temperatura, curenje iz nosa, grebanje u grlu, malaksalost, kašalj. Međutim, nije za sve tako. U riziku da razviju težu kliničku sliku su osobe stariji od 65 godine, pacijenti koji imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici.

Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović kaže da ponovo raste broj zaraženih virusom korona, ali da to i dalje nije veliki broj.

"Povećava se broj kovid pacijenata. Na dnevnom nivou imamo pet, šest pozitivnih, a povećava se i broj testiranja. Pratimo situaciju i videćemo šta će biti dalje", rekao je Stojanović za Euronews Srbija.

Ministarstvo zdravlja na nedeljnom nivou prati broj zaraženih. Podaci kažu da je u poslednjih nedelju dana testirano 7.437 osoba, a da je korona potvrđena kod 1.529 pacijenata.

Gligić: Viruse ne treba potcenjivati

Institut za javno zdravlje Vojvodine počeo je na dnevnom nivou da izveštava o broju inficiranih kovidom. Ocenjuju da je epidemiološka situacija povoljna na većem delu pokrajine.

"Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 53 novih slučajeva. Na teritoriji Grada Novog Sada registrovana je osam novih infekcija virusom SARS-CoV-2.U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 228. Broj registrovanih aktivnih slučajeva u Novom Sadu je 27", navedeno je u izveštaju Instituta.

profimedia

 

Smatraju da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom.

Virusolog Ana Gligić smatra da viruse iz prirode ne treba potcenjivati. 

"Mi nemamo podatak koje životinje najbliže čoveku nose koronu. Sa koronom, ali i drugim virusima iz prirode, sve je neizvesno i ne treba ih potcenjivati", navela je ona za Euronews Srbija.

Podseća da je Eris nedavno laboratorijski potvrđen, ali da je verovatno mnogo ranije stigao u Srbiju. Još početkom leta detektovan je u Grčkoj, Hrvatskoj, destinacijama gde je letovalo mnogo turista iz Srbije.

Podvarijante omikrona

Eris je "potomak" omikrona. To je podvarijanta koja se prvi put pojavila u februaru ove godine. Za kratko vreme se proširio i postao je dominantan u više od 50 zemalja sveta -  SAD, Kini, Kanadi, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija ga je označila kao "varijantu pod nadzorom", ali navela da nema veće opasnosti i dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

"Klinička slika je slična kliničkoj slici drugih podvarijanti omikrona koje su se do sada javljale. Možemo da očekujemo blažu kliničku sliku - curenje iz nosa, grebanje u grlu, povišenu temperaturu, malaksalost, slabost, kašalj. Veći rizik da razviju težu kliničku sliku imaju stariji od 65 godine, osobe koje imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici", rekla je nedavno za Euronews Srbija dr Aleksandra Patić, načelnica Centra za virusologiju Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 

Osim Erisa, nedavno je registrovana još jedna podvarijanta omikrona BA2.86 nazvana "Pirola".  Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi. U Srbiji nije laboratorijski potvrđena. I tu podvarijantu SZO je označila kao "varijante pod nadzorom".

Kovid infekcije i hospitalizacije u porastu su u SAD, Evropi i Aziji, a mnogi slučajevi ovog leta pripisani su podvarijanti omikrona EG.5 ili "Eris". Trenutno, stručnjake brine i BA.2.86 ili "Pirola", zato što ima 36 mutacija.

Komentari (0)

Srbija