Društvo

Nova podvarijanta korone registrovana u Srbiji: "Eris" je veoma infektivan i brzo se širi - ko mora posebno da se čuva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2023

-

17:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova podvarijanta omikrona EG.5, nazvana  "Eris" stigla je u Srbiju. Virus je potvrđen kod pacijenta u Vojvodini, na teritoriji Južnobačkog okruga. Lekari kažu da nova podvarijanta ima sposobnost da se veoma brzo širi, ali da daje blažu kliničku sliku.

Uglavnom se javljaju curenje iz nosa, grebanje u grlu, povišena temperatura, malaksalost, slabost, kašalj. U riziku da razviju težu kliničku sliku su osobe stariji od 65 godine, pacijenti koji imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici. 

Zbog brzog širenja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je Eris označila kao "varijante pod nadzorom", što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je u poslednjih nedelju dana testirano 5.647 ljudi, a korona je potvrđena kod 964 osobe.

Eris je prvi put registrovan u februaru ove godine. Kako se brzo širi postao je dominantan u više od 50 zemalja sveta na svim kontinentima. 

Patić: Eris dominantan u više od 50 zemalja

Dr Aleksandra Patić, načelnica Centra za virusologiju Institutu za javno zdravlje Vojvodine objašnjava da je Eris podvarijanta omikrona, zapravo njegov potomak. Prvi put se pojavila u februaru ove godine.

"Određene mutacije koje postoje u genomu, odnosno spajk proteinu, omogućavaju da se brže širi, da je mnogo zarazniji. Za kratko vreme on se proširio i postao je dominantan u više od 50 zemalja sveta -  SAD, Kini, Kanadi, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji... Svaka podvarijanta koja se brzo širi je uvek interesantna", kaže Patić za Euronews Srbija.

profimedia

 

Objašnjava da se u Institutu za javno zdravlje Vojvodina (Centru za virusologiju) radi PCR dijagnostiku korona virusa od početka pandemije.

"Od aprila radimo nadzor podvarijanti koje cirkulišu. To se radi sekvenciranjem virusa. Obavljamo detaljnu analizi genoma i utvrđujemo o kojoj podvarijanti se radi. Sada je prvi put dokazan Eris", objašnjava ona.

"Nema razloga za brigu"

Patić kaže da je Eris veoma infektivna podvarijanta, ali da je SZO navela da nema veće opasnosti i da nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

"Klinička slika je slična kliničkoj slici drugih podvarijanti omikrona koje su se do sada javljale. Možemo da očekujemo blažu kliničku sliku - curenje iz nosa, grebanje u grlu, povišenu temperaturu, malaksalost, slabost, kašalj. Veći rizik da razviju težu kliničku sliku imaju stariji od 65 godine, osobe koje imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici", navela je ona.

Osim Erisa, nedavno je registrovana još jedna podvarijanta omikrona BA2.86 nazvana "Pirola".  Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi. U Srbiji nije laboratorijski potvrđena.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je i tu podvarijante kao "varijante pod nadzorom".

Kovid infekcije i hospitalizacije u porastu su u SAD, Evropi i Aziji, a mnogi slučajevi ovog leta pripisani su podvarijanti omikrona EG.5 ili "Eris". Trenutno, stručnjake brine i BA.2.86 ili "Pirola", zato što ima 36 mutacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija