Zdravlje

Ohrabrujuća istraživanja o "Piroli": Antitela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja virusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

14:58

Ohrabrujuća istraživanja o "Piroli": Antitela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja virusa
Ohrabrujuća istraživanja o "Piroli": Antitela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja virusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antitela proizvedena usled zaraze ili vakcinama protiv korona virusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, nazvane "Pirola", saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je suprotno ranijim procenama CDC-a iz avgusta 2022. godine da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta kovida mogla u većoj meri izazvati zarazu kod građana koji su bili bolesni, ili su vakcinisani.

Kompanija Moderna je saopštila da njena vakcina doprinosi povećanju antitela protiv mutiranog soja za 8,7 puta, preneo je Glas Amerike.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od novog soja virusa.

Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.
Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj kovida 19 nije uticao na porast novoobolelih i hospitalizacija u SAD. 

Od prošlog petka novi soj kovida BA.2.86 je prijavljen u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin