Društvo

Nove preporuke Radne grupe za borbu protiv korone: Ponovo uvođenje nekih mera protiv virusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2023

-

18:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Broj zaraženih koronavirusom u poslednje tri nedelje je utrostručen, a iako su brojke još uvek zanemarljive u odnosu na raniji period, Radna grupa za kovid, koja je naslednik kriznog štaba, danas je donela preporuke za postupanje u uslovima pandemije.

U nedelji kada je u Srbiji potvrđena nova podvarijanta omikrona EG.5 nazvana Eris, koronavirus  je utvrđen kod 1.529 osoba, među 7.437 testiranih. Doktorka Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko" izjavila je juče za RTS da je malo zabrinjavajuće to što je od ne tako velikog broja uzoraka oko 20 procenata pozitivno.

Samo nedelju dana pre registrovana su 964 zaražena, dok je u poslednjoj sedmici avgusta prijavljeno 686 kovid pozitivnih. Naredni presek, koji sada Ministarstvo daje svakih sedam dana, biće objavljen u četvrtak, 21. septembra.

Preporuke radne grupe

Zbog ubrzanog rasta broja zaraženih u poslednje tri nedelje danas je zasedala radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida 19 i donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Tako je na nivou primarne zdravstvene zaštite obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije, ali i testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama.

Istaknut je i značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Kako je saopšteno nakon sastanka, na nivou bolničkih ustanova neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama. Takođe je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje.

Uprkos povećanju broja zaraženih u poslednje tri nedelje Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje bolničkih kapaciteta.

Odluku o zabrani poseta bolnice donose pojedinačno

U saopštenju se navodi i da su Komisije za prevenciju bolničkih infekcija dužne da prate epidemiološku situaciju u zdravstvenim ustanovama i donose odluku o eventualnoj zabrani poseta u bolnicama.

Od petka su zabranjene posete na Institutu za onkologiju gde je zaraženo oko 40 pacijenata i desetak zaposlenih.

Pacijenti sa Instituta za onkologiju smešteni su i nastaviće da primaju terapiju u novoj dnevnoj bolnici, u prostoru nekadašnje biblioteke. Direktor Instituta za onkologiju Milan Žegarac očekuje se da će biti otvoren i drugi deo nove dnevne bolnice čime će se dobiti prostor za još pacijenata.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ponovo je obavezno nošenje zaštitinih maski kao i negativan PCR test ne stariji od 72 za pacijente koji čekaju operativni zahvat. 

Preporuke za nastavak vakcinacije

U saopštenju Batuta nakon sastanka Radne grupe za kovid navodi se i da se vakcinacija protiv kovida 19 sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Komentari (0)

Srbija