Nauka

Pandemija koronavirusa usporila globalni napredak u kontroli duvana

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

16:55

Pandemija koronavirusa usporila globalni napredak u kontroli duvana
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Globalni napredak u politikama posvećenih smanjenju upotrebe duvana usporila je po prvi put u 12 godina posle izbijanja pandemije koronavirusa, navodi se u analizi koju je danas objavio Globalni centar za kontrolu duvana.

U periodu između 2020. i 2022. godine došlo je do usporavanja implementacija šest ključnih mera sa velikim uticajem, uključujući povećanje poreza, oglašavanje i promociju zabrane i pravila koja zabranjuju pušenje na javnim mestima, utvrđeno je u analizi centra, koji predstavlja saradnju između neprofitne organizacije Pušenje i zdravlje (ASH) iz Kanade i Džon Hopkins Blumberg Škole javnog zdravlja, prenosi Rojters.

Izvršni direktor ASH Kanada, Les Hagen, izrazio je razumevanje za vlade da ih pandemija kovida 19 omela da implementiraju nove mere, ali je zabeleženo usporavanje opisao kao "uznemirujuće", i pozvao nacije da pojačaju svoje napore.

Zasnovana na izveštajima koje zemlje same podnose Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, analiza je otkrila da je dve trećine zemalja prijavilo da nema pomaka ili pad u primeni ključnih politika o duvanu, dok je samo jedna trećina njih rekla da je došlo do poboljšanja.

Najveći pad registrovan je kod zemalja sa niskim prihodima, a posebno u istočnom Mediteranu i regioni jugoistočne Azije.

Smanjen je i napredak vladine implementacije drugog aspekta drugog aspekta sporazuma SZO koji ima za cilj da spreči mešanje duvanske industrije u politiku, pokazao je zaseban izveštaju STOP-a, mreže akademskih i organizacije javnog zdravlja i Globalnog centra za dobru upravu u kontroli duvana, objavljena prošle nedelje. Prema podacima SZO, duvan ubija do polovine svojih korisnika koji ne ostave pušenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin