Nauka

Naučnici: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

23:09

Naučnici: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa
Naučnici: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Antivirusni lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom može da izazove mutacije u virusu i podstakne evoluciju novih varijanti, navodi se u tekstu naučnika objavljenom u časopisu "Nature".

Molnupiravir, koji se takođe prodaje pod imenom "lagevrio", dizajniran je da dovede koronavirus do uništenja, međutim istraživači su pronašli dokaze da virus ponekad može da preživi tretman, što dovodi do mutiranih verzija koje se povremeno šire na druge ljude, prenosi Gardijan.

Iako nema dokaza da je molnupiravir proizveo opasnije varijante koronaviursa, naučnici su naveli da su mutacije povećale genetsku raznolikost virusa i pružile više opcija za buduću evoluciju.

"Znamo da ovi virusi mogu da prežive i nakon značajnog broja mutacija i da se još uvek mogu prenositi u nekim slučajevima", naveo je dr Teo Sanderson, vodeći autor studije i istraživač na Institutu Frensis Krik u Londonu.

U istraživanju se ističe da su nalazi važni za nastavak procene rizika i koristi od molnupiravira i drugih lekova u razvoju koji deluju na sličan način.

Sa druge strane, kompanija MSD, koja proizvodi molnupiravir, saopštila je da lek ometa replikaciju virusa i smanjuje izlučivanje, što smanjuje rizik od prenošenja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin