Evropa

Stručnjaci upozoravaju da će se Belgija ove zime suočiti sa trostrukom epidemijom

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

09:45

Stručnjaci upozoravaju da će se Belgija ove zime suočiti sa trostrukom epidemijom
Tanjug/AP/Rogelio V. Solis - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Belgija se ove zime suočava sa potencijalnom "trostrukom epidemijom", pošto porast broja slučajeva koronavirusa u kombinaciji sa porastom redovnih sezonskih infekcija prehlade i gripa, preti da izvrši pritisak na zdravstvenu službu izvan održivih granica.

"Rizik da trostruka epidemija izvrši snažan pritisak na naš zdravstveni sistem je realnost koja se mora uzeti u obzir", rekao je Stiven Van Guht, šef odeljenja za virusne bolesti Instituta za javno zdravlje Sciensano, prenosi Brisel tajms.

Stručnjaci preporučuju da se privremeno ponovo uvedu mere predostrožnosti usvojene tokom pandemije, uključujući nošenje maski, kako bi se ograničile infekcije i smanjio pritisak na zdravstveni sistem Belgije.

"Biće neophodno preispitati nošenje maski u bolničkim čekaonicama, uz strogu respiratornu higijenu", rekao je Van Guht.

Direktor Instituta za globalno zdravlje sa sedištem u Ženevi, Antoan Flao, rekao je da bi kriza ove zime mogla da liči na situaciju od prošle godine, kada su mnoge belgijske bolnice savetovale pacijente da se drže podalje od hitne pomoći ako ispolje simptome slične gripu.

"Verovatnoća da se istovremeno dogode različite zimske epidemije je velika, što dovodi do rizika od privremenog preopterećenja zdravstvenog sistema, posebno bolnica", naveo je Flao.

On je upozorio na opasnost od "zamora od kovida" među evropskim stanovništvom, pri čemu mnogi građani trenutno ne žele da nose maske i da se testiraju na kovid.

"Evropa je smanjila oprez u pogledu zdravstvenog nadzora, i mnogo manje je testiranja u  nekim zemljama, među kojima je i Belgija", rekao je Flao.

Kako je ocenio, svet  želi da brzo zatvori poglavlje pandemije kovid, koja je, dodao je,  "snažno mobilisala energiju i javnu politiku skoro tri godine“.

 

Komentari (0)

Evropa