Zdravlje

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila upotrebu unapređenih vakcina protiv korone

Komentari

Autor: FoNet

11/09/2023

-

22:50

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila upotrebu unapređenih vakcina protiv korone
Američka Uprava za hranu i lekove odobrila upotrebu unapređenih vakcina protiv korone - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas upotrebu unapređenih vakcina protiv koronavirusa koje su pokazale efikasnost u odbrani od rasprostranjenih varijanti omikron soja.

To znači da bi njihovo korišćenje moglo početi krajem septembra, prenosi Glas Amerike.

FDA je dala zeleno svetlo za upotrebu vakcina efikasnih protiv varijante KSBB.1.5, čiji su proizvođači Fajzer/Bajontek i Moderna.

Učinak vakcine kompanije Novavaks zdravstvene vlasti i dalje analiziraju. Odobrenje za upotrebu unapređenih vakcina američke vlasti su izdale u trenutku porasta broja obolelih od kovida i brzog širenja soja pod nazivom eris u Sjedinjenim Državama i drugim delovima sveta.

Stručnjaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trebalo bi da se sastanu 12. septembra, kako bi uputili preporuku o tome ko bi trebalo i ko može da primi unapređenu verziju vakcine.

Vakcine protiv kovida i dalje će biti besplatne za većinu američkih građana koji su zdravstveno osigurani. Američke vlasti i CDC pokrenuli su program kako bi se i građanima bez osiguranja omogućilo da budu vakcinisani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin