Zdravlje

Američki FDA odobrio upotrebu leka "lekembi" za Alchajmerovu bolest

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

15:59

Američki FDA odobrio upotrebu leka "lekembi" za Alchajmerovu bolest
Američki FDA odobrio upotrebu leka "lekembi" za Alchajmerovu bolest - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin, File

veličina teksta

Aa Aa

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u potpunosti je odobrila lek "lekembi" za Alchajmerovu bolest. Ovo je prvi put da je lek koji usporava napredovanje Alchajmera dobio puno odobrenje regulatora, pošto drugi odobreni lekovi ciljaju samo na simptome bolesti, piše NBC.

"Ne smemo da potcenimo značaj ovog trenutka", poručila je Dona Vilkok, pomoćnica dekana za biomedicinu na Univerzitetu Kentaki.

Lekembi je lek japanske kompanije "Eisai" i američke kompanije "Biogen", a cilja beta-amiloid, vrstu proteina koja se nalazi u mozgu i za koju naučnici smatraju da je jedan od osnovnih uzroka Alchajmerove bolesti.

Tokom kliničkog ispitivanja u trećoj fazi na 1.795 pacijenata koji su u ranom stadijumu bolesti ili sa blagim kognitivnim oštećenjem, napredovanje bolesti je usporeno za 27 odsto tokom u periodu od 18 meseci.

Udruženje za Alchajmerovu bolest je pohvalilo odluku FDA i dodalo da bi ovaj lek mogao da omogući "ljudima koji su u ranoj fazi Alchajmerove bolesti više vremena da zadrže svoju nezavisnost i rade stvari koje vole".

Širom sveta najmanje oko 55 miliona ljudi živi sa Alchamerovom bolešću ili nekom drugom vrstom demencije, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin