Region

Šest NATO članica pružilo podršku integraciji BiH u EU tokom sastanka ministara u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

14:35

Šest NATO članica pružilo podršku integraciji BiH u EU tokom sastanka ministara u Briselu
Šest NATO članica pružilo podršku integraciji BiH u EU tokom sastanka ministara u Briselu - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

​Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se na marginama Saveta ministara spoljnih poslova NATO i izrazili trajnu prednost i podršku BiH na putu evropskih integracija.

"Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa BiH u EU. Od kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, preduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta", navedeno je u zajedničkoj izjavi. 

Kako su naveli, u sadašnjem kontekstu svako odlaganje odluke o početku pristupnih pregovora s EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regiji što bi dovelo do gubitka pozitivnog zamaha. 

Predstavnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije naveli su da su spremni da osiguraju političku, tehničku i finansijsku podršku BiH u preduzimanju ključnih reformi tokom procesa. 

"Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će doneti preko potrebnu stabilnost i bezbednost evropskom kontinentu", istakli su ministri spoljnih poslova šest zemalja, prenele su banjalučke Nezavisne novine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa