Region

Ministar potvrdio: Motiv ubistva devojčice u Severnoj Makedoniji koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

10:19

Ministar potvrdio: Motiv ubistva devojčice u Severnoj Makedoniji koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji
Ministar potvrdio: Motiv ubistva devojčice u Severnoj Makedoniji koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji - Copyright Printscreen/kanal5

veličina teksta

Aa Aa

Ministar untrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski potvrdio je danas na konferenciji za novinare da je motiv za otmicu i ubistvo maloletne V.Đ. koristoljublje i da je član porodice umešan u ovo krivično delo kao organizator s ciljem iznude novca od majke.

Spasovski je označio oca maloletne da je V.Đ. odao informacije otmičarima o tome kada će ona ostati sama kod kuće.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvetlilo slučaj, obezbeđeni su dokazi za ubistvo dve osobe, maloletnice, koja je pronađena zakopana u okolini Skoplja i starije osobe, koji je zakopan u okolini Velesa", rekao je Spasovski.

On je rekao da preduzete mere nisu dovele do izvršilaca ovog gnusnog krivičnog dela.

"Pet osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac ubijene maloletnice priveden je i u toku je saslušanje", rekao je ministar Spasovski.

Spasovski je kazao da starija ubijena osoba u okolini Velesa nema nikakve veze sa ubijenom maloletnicom.

"Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra negde oko 11 časova ubio maloletnicu iz pištolja ...Učiniću sve da ovog monstruma privedemo pravdi čim kroči na tlo Severne Makedonije", rekao je Spasovski.

On je potvrdio da su kasno sinoć privedene tri osumnjičene osobe za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske, a u međuvremenu je priveden još jedan osumnjičeni u tom slučaju. Spasovski je rekao da je devojčica kidnapovana na izlazu iz kuće, a na osnovu informacija koje je otmičarima i ubicama odao otac ubijene.

Roditelji ubijene V.Đ. su razvedeni. Osumnjičeni za ovaj jezivi događaj, koje je Spasovski nazvao monstrumima, poznavali su Vanjinu porodicu.

Spasovski je pojasnio da ubijeni stariji muškarac nije u rodbinskim vezama sa ubijenom maloletnicom, ali je reč o čoveku kome je oduzeto vozilo zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osumnjičenih. 

"Tim vozilom maloletnica je kidnapovana", precizirao je Spasovski.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara objasnio da juče nije bilo konferencije za novinare o ovm slučaju zato što su, kako je rekao, svi aspekti zločina morali najpre biti sagledani, utvrđeni i zaokruženi. 

"Zato smo ostavili da se završe aktivnosti, da se juče izvrši poslednje saslušanje, i još nekoliko pretresa... Već je poznato da su SVR Skoplje odmah po prijemu izveštaja i SVR Veles preduzele sve mere i aktivnosti da pronađu nestale. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama u Skoplju, Veles,  Štipu..., oduzeti su mobilni telefoni, kompjuteri, vozila i drugi predmeti, obavljeni su razgovori sa porodicama i prijateljima lica koja su mogla imati bilo kakve informacije", rekao je Spasovski.

Stotine policajaca radilo na slučaju

Dodao je da je na ovom slučaju bilo angažovano stotine policajaca.

"Reč je o izolovanom slučaju organizovane grupe kriminalaca koji su želeli da iznude finansijsku korist i koji su poznavali porodicu. Zahvaljujem se medijima na korektnom izveštavanju i svim dobronamernim građanima koji su želeli da pomognu u istrazi. Posebno se zahvaljujemo policiji Skoplja i Velesa koji su u rekordnom roku uspeli da rasvetle ovako brutalan zločin i tužilačkom timu sa kojim smo uporedo radili na preduzimanju niza mera koje su doprinele rasvetljavanju slučaja. Zajednička pozadina slučaja nije međuetnička netrpeljivost", rekao je.

Makedonski tužilac Gavril Bubevski izjavio je danas da su saslušana trojica osumnjičenih za ubistvo 14-godišnje devojčice i 74-godišnjeg muškarca, koji se nalaze u pritvoru i da Tužilaštvo poseduje priznanje o toku događaja.

On je na konferenciji za novinare rekao da se sada tačno zna ko je šta radio i za šta je bio zadužen, prenosi makedonski A1on.

"Reč je o dva krivična dela, otmici radi zarade i ubistvu. Zbog povezanosti i jednog i drugog sa izvršiocima koji su isti, predviđena je najtežu moguća kvalifikacija i najteža moguća kazna", rekao je Gavril Bubevski.

Spasovski je izjavio da je glavnoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje V.G. pobegao iz Severne Makedonije sa svojim advokatom prvo u Beograd, a potom u Bugarsku.

On je na konferenciji za novinare rekao da će se utvrditi svi aspekti tog bekstva, prenosi Plus info.
Kako je ranije rekao, glavni organizator i izvršilac ubistva ubio je devojčicu, prema do sada utvrđenim dokazima, oko 10 sati, jer se plašio dokaza koje bi policija mogla da pronađe u već započetoj istrazi nakon prve prijave o zločinu. 

"Učinićemo sve da ovu osobu, ovo čudovište, kojeg pratimo, privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", rekao je Spasovski.

Na pitanje novinara da li je neko dojavio osumnjičenom da pobegne, Spasovski je rekao da niko ranije nije imao informaciju da je osumnjičen, da bi on mogao da ga obavesti.

Policija Severne Makedonije saopštila je sinoć da je u okolini Skoplja pronađeno telo V. G. (14) koja je nestala 27. novembra. Počinioci ovog stravičnog zločina koji je šokirao zemlju, smatraju tužioci, pokušavali su da iznude novac od porodice. Devojčica je nestala 27. novembra kada je krenula u školu. Prema navodima policije, ona je odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

 

Komentari (0)

Evropa