Region

Kovačević: Trebalo bi razmisliti o tome da se promeni deo himne Crne Gore koji je napisao ratni zločinac Sekula Drljević

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

17:06

Kovačević: Trebalo bi razmisliti o tome da se promeni deo himne Crne Gore koji je napisao ratni zločinac Sekula Drljević
Marko Kovačević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević izjavio je da poštuje simbole Crne Gore u skladu sa zakonom i da sa njima nema nikakav problem, osim onog koji se tiče himne i dela teksta koji je, kako je istakao, napisao ratni zločinac i činovnik NDH Sekula Drljević.

"Mnogo se ovde maše antifašizmom, ali se ovaj deo priče ne problematizuje, kada imamo činjenicu da se u simbolu države nalaze stihovi čoveka koji je oličenje fašizma, rekao je Kovačević za podgoričku Adrija TV.

On smatra da bi trebalo da se razmisli o promeni ovog dela teksta himne.

"Mislim da bi u nekom narednom periodu trebalo razmisliti o tome da se tekst himne promeni. On nije čak ni deo ustavnih promena, već zakonskih, tako da to ne iziskuje nikakvu promenu Ustava, već zakona", naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, niko ne zahteva da se himna Crne Gore promeni, već samo deo teksta koji je pisao ratni zločinac Sekula Drljević.

"Mislim da se možemo dogovoriti oko toga kako ti završni stihovi treba da izgledaju", rekao je Kovačević preneo je portal podgoričkog Dana.

Upitan da li bi u narednom periodu moglo doći do pokretanja priče o promeni dva poslednja stiha himne u Skupštini, Marko Kovačević ističe da je najbitnije da se ne ponavljaju greške prethodnika.

"Kada su u svojim rukama imali svu političku silu i moć, oni su odlučili da nešto promene bez šireg društvenog i političkog konsenzusa. Ako se to bude radilo, treba da postignemo jedan široki konsenzus, da budemo što inkluzivniji u tom procesu, i da to izmenimo na način da što manje građana bude nezadovoljno tom izmenom, već obrnuto, da svi budemo zadovoljni. Ovo rešenje bilo bi dugotrajno i ne bi izazivalo polemike i podele kao prethodno", objasnio je Kovačević.

Dan podseća da u knjizi Sekule Drljevića "Balkanski sukobi", objavljenoj u Zagrebu 1944, sedam strofa pesme pod naslovom "Vječna naša" donosi se na uvodnom mestu, s jasnom naznakom da je autor knjige i autor pesme.

Politička i kulturna klima stvorena pripremama za referendum o crnogorskoj samostalnosti omogućavala je i odabir pesme koja će biti crnogorska himna. Tako je i strofa "Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora, glas nositi okeanu da je vječna Crna Gora" iz Drljevićeve verzije 12. jula 2004. postati zvučni amblem Crne Gore, jer je Skupština toga dana donela Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore.

U članu 6 ovog zakona navodi se da je crnogorska himna pesma "Oj svijetla majska zoro". Ne navode se podaci o melodiji, nema partitura, dok članovi 21–25 uređuju modalitete njene službene upotrebe i zaštite.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa