Region

"Crveni alarm za celu Crnu Goru": Milatović o rezultatima crnogorskih učenika na PISA testiranju

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

17:00

"Crveni alarm za celu Crnu Goru": Milatović o rezultatima crnogorskih učenika na PISA testiranju
Tanjug/MediaBiro - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su učenici iz Crne Gore na prošlogodišnjem PISA testu završili na poslednjem mestu i bili gori u odnosu na test iz 2018. godine, predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavo je da je to crveni alarm za celu zemlju, posebno za Vladu i Ministarstvo prosvete.

Da li nedostatak prostornih kapaciteta može biti jedan od uzroka što đaci iz Crne Gori nisu bili dobri na testiranju,  odnosno loših rezultata koje postižu, Milatović je kazao da je video da se skoro ništa nije negde nabolje promenilo u kontekstu rezultata koje deca postižu na PISA testiranju.

"To je zaista jedan crveni alarm za celu Crnu Goru. Ja mislim da je to, pre svega, rezultat jedne nebrige koja je postojala u školstvu u Crnoj Gori. Imam velika očekivanja od ove vlade, od trenutne ministarka Anđele Jakšić Stojanović, da se uhvati u koštac sa svim ovim nagomilanim problemima zato što Crna Gora može da krene napred samo ukoliko naše školstvo krene napred. A pokretanje našeg školstva napred znači dodatnu brigu o prostornim kapacitetima, dodatnu brigu o nastavnom kadru i naravno, pre svega, dodatnu brigu o našim učenicima i školama", rekao je Milatović.

Ističe da je potrebna reforma školstva, ne ona reforma, reforme radi.

"Potrebna nam je reforma rezultata i napretka radi koju moraju sprovesti stručni ljudi. Ona u potpunosti mora da bude depolitizovana i u cilju unapređenja školstva i unapređenja društvenog razvoja u Crnoj Gori. Jer kičma društvenog razvoja su upravo naše škole, koje su u prethodnom periodu bile u jednom stanju velike nebrige", rekao je Milatović koji je prisustvovao proslavi Dana OŠ "Oktoih" u kojoj je on završio prva tri razreda, preneo je portal podgoričkog Dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa