Region

Monstat će inicirati produženje popisa stanovništva u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

11:31

Monstat će inicirati produženje popisa stanovništva u Crnoj Gori
superbet.rs - Copyright Unsplash/Kaitlyn Baker

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković najavila je da će Monstat inicirati produženje perioda prikupljanja podataka u procesu popisa stanovništva, koji je u Crnoj Gori počeo 3. decembra i plnirano je da traje do 18. novembra.

Produženje popisa, rekla je, iniciraće zbog otežanih uslova popisivanja usled loših vremenskih uslova u ruralnim područjima određenih opština na severu zemlje, kao i nedovoljnog broja popisivača u pojedinim opštinama.Ne navodi se do kada će popis biti produžen.

Iz Monstata je saopšteno da ni jedno lice nije isključeno iz popisa u periodu od 1. novembra do 3. decembra.

"Nakon prethodnog sastanka Odbora, aktivno se radi na kontroli 'piši-briši' olovke. Nakon identifikacije popisivača koji su koristili te olovke vrši se kontrola verodostojnosto podataka sa originala i duplikata popisng listića", saopšteno je iz Monstata.

Zabeleženi su, kažu, sporadični slučajevi nedoličnog ponašanja popisivanih lica prema popisivačima u Nikšiću, zaključavanja vrata nakon ulaska popisivača u stan, davanja neprimerenih komentara popisivačicama,verbalno i psihičko maltretiranje i primoravanje popisivača da se oni njima izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

U prvih devet dana u CG popisano 416.513 stanovnika

U Crnoj Gori je u prvih devet dana popisano 416.513 osoba, rečeno je na današnjoj sednici Odbora za praćenje primene Sporazuma za održavanje popisa.

“Najviše popisanih bilo je trećeg, četvrtog i petog dana, kada ih je bilo više od 50.000 dnevno. Poslednjih dana ta dinamika opada”, rekla je Remiković.

Dodala je da je očekivano dinamika popisa usporena tamo gde postoji manjak popisivača, a to su Budva, Kotor, Tivat, Cetinje, gde je, kako je rekla, dogovoreno i da instruktori u mestima gde nedostaju popisivači, rade taj posao kako bi pojačali dinamiku.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa