Region

Glavaš se oglasio nakon što se vratio u Hrvatsku: "Istina je, u Osijeku sam"

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

14:30

Glavaš se oglasio nakon što se vratio u Hrvatsku: "Istina je, u Osijeku sam"
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, vratio se u Hrvatsku.

Glavaš je u izjavi za riječki "Novi list" rekao da se posle mesec dana boravka u BiH vratio u Hrvatsku i da je granicu prešao normalno.

"Istina je, u Osijeku sam. Nisam dobio nikakvu garanciju da neću morati u zatvor, ali eto me nazad. Podigao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu i sada se bez ikakvih problema krećem po Hrvatskoj", rekao je Glavaš.

Bio je, kazao je, u Zagrebu na Županijskom sudu, gde je morao lično da preuzeme neku dokumentaciju, a sada, dodao je, čeka rešenje o eventualnom pritvoru.

Dodao je da rešenje nije dobio on, ali ni Državno tužilaštvo koje ima pravo žalbe. Podsetio je i da se žalio na novčanu kaznu koju mu je sud izrekao zbog vređanja sudije tokom izricanja presude.

Na ponovljenom suđenju u predmetima "Selotejp" i "Garaža", Glavaš je  27. oktobra nepravosnažno osudđen na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima tokom poslednjeg rata. U prvom postupku Glavašu je izrečena kazna od osam godina zatvora, od kojih je više od pet godina već odležao.

Nakon izricanja nepravosnažne presude na Županijskom sudu, Glavaš je polovinom novembra napustio Hrvatsku i otišao u BiH, čije državljanstvo ima, što je u javnosti protumačeno kao bekstvo od dosluženja kazne.
 

Komentari (0)

Evropa