Region

Irena Radović izabrana za guvernerku Centralne banke Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

18:31

Irena Radović izabrana za guvernerku Centralne banke Crne Gore
Irena Radović izabrana za guvernerku Centralne banke Crne Gore - Copyright Printscreen YouTube/ Al Jazeera Balkans

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore izabrala je večeras većinom glasova Irenu Radović za guvernera Centralne banke Crne Gore.

Za Radović je glasao 58 poslanika, dok je njih 13 bilo protiv.

Radović na čelo CBCG dolazi sa mesta direktora Investiciono razvojnog fonda, a za guvernera ju je predložio predsednik države Jakov Milatović.

Printskrin/Tanjug video

 

Protiv izbora Radovićeve za guvernera bili su poslanici najuticajnijeg opozicionog DPS.

Poslanik PES-a, na čijem čelu su premijer Milojko Spajić i predsednik države Jakov Milatović, Vasilije Čarapić rekao je da mu se ne sviđa način na koji je sproveden ovaj predlog, te da je trebalo promeniti praksu.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković ocenio je da je predsednik države pitanje izbora guvernera CBCG iskoristio za unutarstranački obračun. 

"Predsednik je poslao opasne poruke - one su nelogične prema biografiji kandidatkinje, nekorektne prema zaposlenima u CBCG, ali me posebno zanima njegov diskriminatorski odnos prema DPS-u", rekao je Vuković. 

Predsednik GP URA Dritan Abazović naglasio je da taj pokret podržava izbor nove guvernerke i poželeo joj uspeh kao i u prethodnim radnim angažmanima. 

"Bankarski sektor u poslednje tri godine je sasvim stabilan i likvidan, ali da postoji mogućnost da se unapredi. 6,8 milijardi aktova banaka je u ovom trenutku, depoziti građana su na istorijskom maksimumu...", rekao je Abazović i poručio da od nove guvernerke očekuje da ima fer pristup, odnosno "ni po babu, ni po stričevima".

Tanjug/MediaBiro

 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da čvrsto stoji iz svog predloga. 

"Stanje CBCG ne doprinosi imidžu našeg finansijskog sistema. Pred nama su veliki izazovi i Crna Gora ne treba nikad više da dozvoli da dolazi u rizik da se nađe na sivoj listi Manivala", rekao je šef crnogorske države.

Potrebno je, dodao je, dobro upravljanje i unapređenje kontrole bankarskog sistema, kao i domaće i međunarodno poverenje.

"Moramo stvoriti uslove da se CBCG oslobodi imidža zarobljene institucije, nad kojom bdije senka nepotizma. Guverner kojeg danas izaberemo imaće važnu ulogu i u okončanju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i ova intitucija se mora ojačati kako bi bila spremna za pristupanje ekonomskoj i monetarnoj uniji, kao krajnjoj fazi pristupanja u EU", rekao je Milatović u obraćanju poslanicima, preneli su podgorički mediji.

Rekao je i da Radović ispunjava sve neophodne uslove i nakon toga pročitao njenu biografiju. Posebno je istakao njen rad u IRF-u, kao i profesionalni i lični integritet. 

Milatović je pozvao poslanike da se, kako je naveo, izdignu iznad dnevne i partijske politike i pozitivnim stavom pošalje poruku oko zajedničkih ciljeva.

Komentari (0)

Evropa