Region

Albanija vratila Severnoj Makedoniji 20 ikona koje su ukradene pre jedne decenije

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

20:16

Albanija vratila Severnoj Makedoniji 20 ikona koje su ukradene pre jedne decenije
Albanija vratila Severnoj Makedoniji 20 ikona koje su ukradene pre jedne decenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanija je susednoj Severnoj Makedoniji vratila 20 ikona koje su ukradene pre jedne decenije, saopštilo je albansko Ministarstvo kulture.

Povratak ikona Skoplju označio je poslednji deo na dugom, desetogodišnjem putu sa "mnogostrukom međuinstitucionalnom i međunarodnom saradnjom", rekla je albanska ministarka kulture Elva Margariti, dodajući da je Tirana time pokazala posvećenost "borbi protiv trgovine predmetima kulturnog nasleđa", prenosi AP.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska zahvalila je albanskim vlastima.

Ceremonija primopredaje održana je u Nacionalnom istorijskom muzeju u albanskoj prestonici Tirani, ali detalji o ikonama nisu saopšteni.

Albanske vlasti u Tirani zaplenile su 2013. godine više od 1.000 ukradenih verskih i sekularnih umetničkih dela od 15. do sredine 20. veka i uhapsile dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su planirali da ih prodaju u inostranstvu.

Ikone, freske i drugi predmeti uzeti su iz crkava i kulturnih centara na jugoistoku Albanije i u susednoj Severnoj Makedoniji, navodi se u saopštenju albanske policije.

Skoplje je zvanično podnelo zahtev za vraćanje ikona 2018. godine, a ministarstva dve zemlje su 2022. godine potpisala sporazum o povratku ukradenih predmeta na zajedničkom sastanku vlada u Skoplju, prvom te vrste u regionu.

Za mnoge ikone i druga umetnička dela u Albaniji veruje se da su opljačkana iz crkava i drugih mesta, posebno tokom anarhije koja je vladala u toj zemlji 1997. godine, piše AP.

Komentari (0)

Evropa