Region

Uprava policije Crne Gore: Dete slalo lažne dojave o bombama, prijave protiv roditelja

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

12:42

Uprava policije Crne Gore: Dete slalo lažne dojave o bombama, prijave protiv roditelja
Uprava policije Crne Gore: Dete slalo lažne dojave o bombama, prijave protiv roditelja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska policija i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici otkrili su identitet maloletne osobe uzrasta deteta koja je prethodnih dana lažno prijavljivala da je u osnovnim školama u Podgorici, Danilovgradu i Baru postavljen eksploziv.

Protiv roditelja ovog deteta biće podnete prijave zbog zanemarivanja deteta.

Kako se navodi u saopštenju, službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za suzbijanje visokotehnološkog i sajber kriminaliteta u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbednosti “Centar”, identifikovali su lice koje je od 20. do 22. decembra u 19 obrazovnih ustanova na teritoriji opština Podgorica, Danilovgrad i Bar, uputilo imejl uznemirujuće i preteće sadržine, koji se odnosi na potencijalnu aktivaciju eksplozivne naprave u tim ustanovama.

Sveobuhvatnim proverama i sprovedenim telekomunikacionim analizama došlo se do podataka o lokaciji i mobilnom uređaju, kao i potencijalnom licu za kojeg su postojale sumnje da je učestvovao u aktivnostima upućivanja pomenutih pretnji.

U subotu je izvršen pretres stana i drugih prostorija u Podgorici, pri čemu su kod jednog maloletnog lica uzrasta deteta, pronađeni materijalni dokazi koji potiču, nastali su i koji ukazuju da je to dete sa svog mobilnog uređaja kreiralo i uputilo sporne mejlove. 

Zbog izazvane panike i nereda koje je prouzrokovalo lice koje je uputilo mejlove preteće sadržine obrazovnim ustanovama, protiv oba roditelja ovog deteta službenici Uprave policije će podneti prijave zbog zanemarivanja deteta - prekršaj iz člana 37 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

"Ovim putem informišemo crnogorsku javnost da će službenici Uprave policije i u budućem periodu sve svoje kapacitete usmeriti prvenstveno na bezbednost najranjivih kategorija - dece. Ujedno apelujemo na sve roditelje da obrate posebnu pažnju i izvrše određenu kontrolu aktivnosti dece u delu nadzora njihovih aktivnosti koje preduzimaju putem društvenih mreža i korišćenja digitalne tehnologije u sajber prostoru, a koje vrlo često mogu biti štetne kako za pojedinca, tako i za društvo u celini što se upravo u ovom slučaju reflektovalo", saopštio je Uprava policije Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa