Region

Skupština Republike Srpske jednoglasna: Odluka visokog predstavnika neće se primenjivati, zatvor za povredu ugleda RS

Komentari

Autor: RTRS, Euronews Srbija

30/07/2021

-

17:33

Skupština Republike Srpske jednoglasna: Odluka visokog predstavnika neće se primenjivati, zatvor za povredu ugleda RS
Skupština Republike Srpske jednoglasna: Odluka visokog predstavnika neće se primenjivati, zatvor za povredu ugleda RS - Copyright narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak, javila je RTRS.

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen u ponedeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

"Najveća kriza nakon rata"

Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primenjivati.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Novo krivično delo - povreda ugleda RS

Izmjenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivično delo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji navedena krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Odgovor na "Inckov zakon"

Odluke Skupštine Republike Srpske odgovor su na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovečnosti koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Upravo taj zakon dodatno je "rasplamsao" inače napetu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine već su formirirani predmeti u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u sredu se sam prijavio tužilaštvu.

U Republici Srpskoj ocenjuju da je cilj Inckovog zakona da se srpski narod označi kao genocidan. S druge strane, sam Incko je tvrdio da je suština zakona u pomirenju i u tome da se zločin individualizuje.

Preporuka za vas

Odloženo suđenje u BiH, advokati tvrde da zbog Inckovih izmena zakona ne znaju šta smeju da ne dođe do samooptuživanja
OHR: Svaki postupak stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smeru
Predsednik Socijaldemokratske partije pisao Incku: Ukinuti primanja onima koji bojkotuju institucije BiH

Komentari (0)

Evropa