Region

U Crnoj Gori do sada popisano 618 hiljada stanovnika: Primetna je promena u Podgorici

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

13:35

U Crnoj Gori do sada popisano 618 hiljada stanovnika: Primetna je promena u Podgorici
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori je do danas popisano 618.351 lice, dok je u 69 slučajeva potvrđeno odbijanje popisa, izjavio je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović.

"Na današnji dan popisano je 618.351 lice, 199.081 domaćinstvo i 356. 464 stana", kazao je Pejović na sedmoj sednici Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Pejović je konstatovao da je potvrđeno 69 slučajeva odbijanja popisa i 152 slučaja gde će popisna komisija iskomunicirati sa građanima.

"Vidimo da se u odnosu na prošli put povećao broj popisanih stanovnika u glavnom gradu", naveo je Pejović.

Pejović je istakao da se popis približava kraju, te da smatra da će se sve stići do 28. decembra. 
Zamenica direktora Monstata Snežana Remiković istakla je da je još preuranjeno govoriti o rastu ili padu stanovništva, te da treba da se sačekaju rezultati prema mestu uobičajenog boravka.

Naglasila je da veliki problem predstavlja situacija kada građani nisu kod kuće, ali da su sada raspoloživi popisivači koji će biti dostupni po pozivu.

Remiković je istakla da je Zakonom predviđeno da preliminarni podaci budu objavljeni u roku od 30 dana, preneo je portal RTCG.

Popis stanovništva u Crnoj Gori nakon dve godine kašnjenja i dva odlaganja počeo je 3. decembra i trebalo je da bude okončan 18. decembra, ali je u međuvremenu doneta odluka da ovaj proces bude produžen za još 10 dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa