Region

Kristijan Šmit stigao u Mostar: Ja sam ideja Angele Merkel

Komentari

Autor: Fonet

30/07/2021

-

20:49

Kristijan Šmit stigao u Mostar: Ja sam ideja Angele Merkel
Kristijan Šmit stigao u Mostar: Ja sam ideja Angele Merkel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit večeras je stigao u Mostar, dva dana uoči zvaničnog preuzimanja funkcije, i sutra će se uputiti prema Sarajevu, javlja Kliks.ba.

Naslednik Valentina Incka u intervjuu za Dojče vele je poručio da u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata. U narednim danima se očekuju sastanci s domaćim zvaničnicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora. 

"Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana, ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni poslednjih godina, poput razmene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (menjanju) teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora", izjavio je on, podseća Kliks.ba. 

Istakao je da ne dolazi kako bi zastupao nečije interese, već interese svih naroda i ostalih potpuno jednako. 

Što se tiče Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida, Šmit je istakao i da EU zahteva upravo takvu vrstu zakona, koji je, inače, etnički neutralan. 

"Ne radi se o tome je li u pitanju Hrvat ili Srbin, nego je li neko uradio nešto što nosi breme krivice. Kako vidim, to će pitanje, pored visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda", izjavio je on. 

Šmit je dojučerašnji član nemačkog parlamenta u ime konzervativnog CSU, koji je sestrinska stranka i koalicioni partner CDU Angele Merkel. 

"Ja sam ideja Angele Merkel", rekao je dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije za svoju novu poziciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa