Region

Šmit: Ideja o razmeni teritorija u BiH nije održiva

Komentari

Autor: Fonet

30/07/2021

-

12:12

Šmit: Ideja o razmeni teritorija u BiH nije održiva
Šmit: Ideja o razmeni teritorija u BiH nije održiva - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

U BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomata, poručio je Kristijan Šmit koji iduće sedmice preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH i upozorio da izleti napravljeni poslednjih godina, poput razmene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe.

"Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (menjanju) teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora", izjavio je Šmit u intervjuu za Dojče vele (DW).

On je u budućem delovanju istakao potrebu za uspostavljanjem funkcionalne države, kao i za uvažavanjem želja i potreba mladih ljudi, koji sada u najvećem broju razmatraju odlazak iz BiH.

Šmit je istakao kako je duboko svestan svih izazova i protivrečnosti koje ga čekaju u BiH i poručio da je iza njega 30 godina iskustva u politici u kojima je puno toga naučio i da će to sada koristiti.

"Nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovom regionu imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe, ali i 'ostale', odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, npr. Jevreje, ali i sve druge o kojima moram da se pobrinenem. Zato svima poručujem: Samo opušteno!", rekao je Šmit.

Preporuka za vas

EU: Poricanje genocida protivno vrednostima Unije, cilj je pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata u BiH

Komentari (0)

Evropa