Region

Sarajevo od 1. januara ostaje bez gasa? Nije produžen ugovor o snabdevanju

Komentari

Autor: Fonet

29/12/2023

-

17:12

Sarajevo od 1. januara ostaje bez gasa? Nije produžen ugovor o snabdevanju
Sarajevo od 1. januara ostaje bez gasa? Nije produžen ugovor o snabdevanju - Copyright Printscreen YouTube/ Avaz TV

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo će, kako trenutno stoje stvari, od 1. januara 2024. godine ostati bez gasa, potvrdio je danas za Klix.ba direktor kompanije "Sarajevo gas" Nedeljko Elek.

Elek je rekao da se svake godine obnavlja ugovor i da su iz firme "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo pozvali predstavnike Energoinvesta da se napravi trogodišnji ugovor.

"Oni nisu to želeli, pa smo ih u oktobru pozvali da na vreme uđemo u pregovore o novom ugovoru zbog nove cene. Tek pre desetak dana organizovan je prvi sastanak na kojem smo pokazali i dokazali zašto je došlo do povećanja cene. Oni to nisu prihvatili i sada smo u situaciji da nemamo ugovor", rekao je Elek.

Cena transporta gasa je, po predlogu novog ugovora, povećana sa 11,2 na 14,2 odsto.

Iz Energoinvesta su poručili da se radi o jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske - "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo", prenosi Klix.ba.

Elek ponavlja da se gas ne može transportovati bez ugovora, pa će isporuke biti prekinute dok ne bude potpisan novi ugovor.

U Energoinvestu se ponašaju prilično opušteno, dodao je on i naveo da novi ugovor može biti potpisan u roku sat vremena ako iz Energoinvesta pristanu na novu cenu.

O problemu su obavešteni Energoinvest, BH-Gas, Gas Promet i KJKP Sarajevogas, a gas će, ako ugovor ne bude potpisan, biti prekinut u 6:00 na magistralnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa