Region

Ustavni sud BiH od danas bez srpskih sudija

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

12:28

Ustavni sud BiH od danas bez srpskih sudija
Ustavni sud BiH od danas bez srpskih sudija - Copyright Ustavni sud BiH

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH od danas nema nijednog sudije iz reda srpskog naroda jer Zlatko Knežević odlazi u penziju na vlastiti zahtev, potvrđeno je za RTRS u Ustavnom sudu.

Krajem 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nedostajuće sudije, pošto je stav rukovodstva Srpske da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Ustavnom sudu.

Zbog nepopunjenosti, Ustavni sud BiH ne može da radi u Velikom veću koje odlučuje u 95 odsto apelacija, a nakon penzionisanja sudije Kneževića neće moći da radi ni u Malom veću, navodi RTRS.

Sudijama je preostala plenarna sednica, ali i tu je problem, jer sve materijale za sednice moraju da prevode zbog stranih sudija.

Trenutno u sudu je ostalo šest od devet sudija - dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija - po jedan iz Albanije, Nemačke i Švajcarske.

Predstavnici Republike Srpske više puta su isticali da neće imenovati dvojicu sudija u "krnji" Ustavni sud BiH sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu i okončan mandat stranih sudija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa