Region

Milanović: Na BiH se iživljava šačica trećerazrednih birokrata

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

16:27

Milanović: Na BiH se iživljava šačica trećerazrednih birokrata
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

BiH je trapava, traljava, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata, a Kristijan Šmit je instaliran kao kolonijalni upravitelj, ocenio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović smatra da je visoki predstavnik u BiH (OHR) doveo do eskalacije situacije u toj zemlji i pozvao je sve Hrvate, Srbe, Bošnjake na razgovor bez kolonijalnih upravitelja, prenela je Srna.

On je za "Indept njuz" (IDN), kako navodi Srna - vodeću agenciju neprofitnog Međunarodnog sindikata medija, rekao da je Šmit instaliran za kolonijalnog upravitelja u BiH, da nema mandat Saveta bezbednosti UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u toj zemlji navodeći američku.

Šmita je opisao kao "penzionisanog nemačkog političara koji je ostavio nebitan trag".

IDN podseća da je Milanović u avgustu 2023. godine, nakon podnesene tužbe protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, izjavio da je Šmit "da bi zaštitio svoju stražnjicu i svoju reputaciju, promenio krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik učinio krivično delo".

Takođe, ova agencija napominje i da je ministar bezbednosti u Savetu bezbednosti UN Nenad Nešić 12. oktobra javno potvrdio Šmitov status rečima da su "provere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da on zapravo predstavlja Nemačku u BiH, a ne UN".

Iznoseći informacije bezbednosnih agencija o Šmitovom boravku u BiH, Nešić je naveo da ima samo diplomatsku notu Nemačke, ali ne i UN, kao jedine nadležne institucije za potvrdu imenovanja visokog predstavnika u BiH.

"Građani BiH žele državu sa vladavinom prava i poštovanjem Ustava i zakona, odnosno modernu evropsku državu, a to nije moguće ako Šmit nastavi da se lažno predstavlja kao tzv. visoki predstavnik", rekao je Nešić.

IDN navodi da Šmit želi da kreira vladavinu prava i interveniše u Ustav BiH te je tužio Dodika i Lukića jer ne poštuju odluke OHR-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa