Biznis vesti

Hrvatska iz evropskih fondova povukla milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

11:54

Hrvatska iz evropskih fondova povukla milijarde evra
Hrvatska iz evropskih fondova povukla milijarde evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je ove godine obeležila desetogodišnjicu članstva u Evropskoj uniji, a početkom godine je postala članica Šengena i Evrozone, mada je Slovenija u oktobru uvela privremene granične kontrole, koje se bitno razlikuju od onih kada su sistemski proveravani svi putnici.

U odlazećoj godini Hrvatska je uspela i da povuče sva sredstva iz evropskih fondova iz prethodnog programskog perioda 2014-2020. Prema pravilu N+3, ta sredstva se mogu povlačiti tri godine po završetku tog perioda.

Od ukupno 5,5 milijardi evra raspoloživih sredstava iz instrumenta za oporavak od pandemije, Hrvatskoj je do sada isplaćeno 2,9 milijardi i po tome je, kako prenosi Hina, prva članica EU kojoj je isplaćeno više od polovine tih sredstava na koja ima pravo.

Kada se sve sabere, piše agencija, Hrvatska do kraja ove decenije ima na raspolaganju oko 25 milijardi evra.

Inače, naredne godine u Evropskoj uniji završava se jedan institucionalni ciklus i započinje drugi.

Evropski parlament u sadašnjem sazivu svoju poslednju plenarnu sednicu održaće u aprilu, a od  6. do 9. juna.  Građani zemalja članica biraće svoje zastupnike u jednom od dva zakonodavna tela EU. Konstituisanje novog saziva Evropskog parlamenta očekuje se u julu.

Nakon izbora potrebno je izabrati novu Evropsku komisiju, što se mora napraviti do 1. novembra kada sadašnjoj komisiji ističe mandat.

Krajem godine ističe drugi dvoipogodišnji mandat sadašnjem predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, a čelnici država članica bi trebalo da izaberu novog pre letnje pauze, podseća hrvatska agencija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis