Region

Policija sprečila sukob pristalica CPC na Cetinju: Mitropolit Joanikije pozvao na pomirenje svih vernika (VIDEO)

Komentari

Autor: RTCG

06/01/2024

-

16:40

Policija sprečila sukob pristalica CPC na Cetinju: Mitropolit Joanikije pozvao na pomirenje svih vernika (VIDEO)
Policija sprečila sukob pristalica CPC na Cetinju: Mitropolit Joanikije pozvao na pomirenje svih vernika (VIDEO) - Copyright Printskrin/RTCG

veličina teksta

Aa Aa

Policija je sprečila sukob pristalica poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila Dedeića i Borisa Bojovića danas na cetinjskom Dvorskom trgu gde je upriličeno tradicionalno nalaganje badnjaka. 

Reporter RTCG javlja da je situacija nakon policijske intervencije stabillizovana.

I Mihailo i Boris su pozvali danas svoje pristalice na loženje badnjaka.

Pravoslavni vernici 6. i 7. januara proslavljaju Badnji dan i Božić.

 

Proteklih meseci razmenjene su teške optužbe između Borisa i Mihaila, uglavnom vezane za navodne finansijske malverzacije, ali i za nepoštovanje pravila monaškog života.

Reporterka TVCG sa Cetinja javlja da je nakon tenzija Boris otišao, te da je sa vernicima ostao samo Mihailo. 

Sveti Arhijerski Sinod CPC raščinio je Borisa zbog "raskolničkih i necrkvenih aktivnosti", koje su rezultirale njegovim, kako su kazali iz CPC, nekanonskim samoproglašnjem za mitropolita u septembru 2023, prenosi portal Analitika.

 

 

Joanikije:  Da se zavađeni izmire, rastavljeni sastave

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ispred Cetinjskog manastira gde se nalažu badnjaci poručio je da smo svi u jedinstvu crkve Božije - i anđeli na nebesima i mi na zemlji.

Kako je kazao, naši preci su sa nama, "duše onih koji su ranije slavili ovaj praznike i svedočili svetu pravoslavnu veru i branili naše hrišćansko ime i naše narodno pamćenje".

"Danas smo na istim temeljima koji se obnavljaju kroz ovu djecu, kroz sve vas, naročito kroz mlado pokoljenje. Velika mi je radost što u ovome slavlju učestvuju svi naraštaji i stariji ljudi i žene i mladići i devojke, a posebno deca. Ova radost obuhvata nebo, ulazi u naše duše i domove, ona je večna svetlost i vatra ognjišta i temelj prošlosti i sadašnjosti i naše budućnosti", rekao je Joanikije.

 

Kako je kazao, neka Hristos donese mir sa neba nama grešnim ljudima.

"Da se zavađeni izmire, rastavljeni sastave, da procvjeta mir dobrota i ljubav u našim srcima i dušama i domovima i celoj našoj voljenoj otadžbini. Neka Bog blagoslovi sve vas koji praznik dočekujete sa verom i ljubavlju", zaključio je Joanikije.

 

Nalaganju badnjaka su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Skupštine Andrija Mandić, kao i poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa