Region

Zvaničnici Crne Gore pozvani na obeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci: Milatović rekao da neće doći

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

14:10

Zvaničnici Crne Gore pozvani na obeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci: Milatović rekao da neće doći
Tanjug/MediaBiro - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su u Banjaluku, na obeležavanje 9. januara - Dana RS, pozvani “svi nosioci određenih funkcija u Crnoj Gori", među kojima su predsednici države i Skupštine Jakov Milatović i Andrija Mandić, kao i oni koji su prethodnih godina dobijali poziv istim povodom.

U izjavi podgoričkim "Vijestima", on nije mogao da precizira ko je sve dobio pozivnicu i da li je među njima i crnogorski premijer Milojko Spajić, rekavši da nije deo protokola koji šalje pozive.

Dodik je naveo da ne zna ko će iz Crne Gore doći u Banjaluku 9. januara, ali poručuje da veruje da će to biti "oni koji uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je RS legalna i legitimna ustavna kategorija u Bosni i Hercegovini".

On je dodao da će se s Mandićem čuti narednih dana, kada mu bude čestitao Božić i da će ga tada upitati za dolazak.

"Poštujemo naše prijatelje koji će doći, poštujemo i one koji neće doći iz nekog razloga, ali nemamo razloga da poštujemo one koji negativno komentarišu", rekao je Dodik.

Bečić i Koprivica nisu pozvani, Milatović sledeće godine neće dobiti poziv

"Vijesti" pišu da im iz Skupštine Crne Gore nisu odgovorili hoće li Mandić ići na obeležavanja Dana RS, kao ni iz Vlade da li je Spajić dobio pozivnicu i, ako jeste, hoće li u Banjaluku.

Pozivnicu, kako je listu rečeno iz Vlade, nisu dobili potpredsednici Aleksa Bečić i Momo Koprivica.

Šef države Milatović rekao je u novogodišnjem intervjuu "Vijestima" da neće prisustvovati obeležavanju 9. januara i da time pokazuje njegov odnos "prema celovitosti BiH, uvažavajući oba njena entiteta, i RS i Federaciju BiH".

Dodik kaže da Milatoviću ne bi ni slali poziv da su znali da će imati "tako grub odgovor" i poručuje da pozivnicu sigurno neće uputiti sledeće godine.

"Potpuno je nemušto da to pravda nekom borbom za celovitu Bosnu. Ako bi mogao da sagleda, onda bi video da je RS od Dejtona sastavni deo BiH, odnosno da čini 49 odsto njene teritorije koja je legitimno priznata u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tako da ne znam ni što mu je bila potrebna ta opservacija. Ali, u svakom slučaju, poslao je jasnu poruku... Onaj ko poštuje nas, i mi ćemo ga poštovati, a onaj ko ne poštuje - nemamo ni mi nikakvih razloga”, naglašava Dodik, dodajući da Milatovićeve ocene nisu "fer i korektne", i da je crnogorski predsednik mogao da kaže da neće da dođe u Banjaluku bez upuštanja u dijalog.

Predsednik RS stoga najavljuje da bi Milatoviću potencijalno moglo biti onemogućeno da dođe u posetu BiH.

RS obeležava 9. januar, jer je tog dana 1992. u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, navodi list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa