Region

Dodik: Srbi u BiH su mentalno integrisani sa Srbijom, cilj Zapada da obesmisli Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

12:42

Dodik: Srbi u BiH su mentalno integrisani sa Srbijom, cilj Zapada da obesmisli Republiku Srpsku
Dodik: Srbi u BiH su mentalno integrisani sa Srbijom, cilj Zapada da obesmisli Republiku Srpsku - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Srbi u Bosni i Hercegovini "mentalno su integrisani" sa Srbijom i podržali bi eventualnu nezavisnost Republike Srpske (RS), izjavio je predsednik Republike Milorad Dodik za Frans pres, prenosi Hina.

"Mi ne želimo da ostanemo ovde", rekao je Dodik povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, proslave koju, kako napominju, federalno Sarajevo i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju smatraju neustavnom.

Dodik u razgovoru ističe da je više od 80 ovlašćenja Republike Srpske prebačeno na državu BiH, a da ih oni sada žele nazad. Francuska agencija piše da se Dodik u poslednje vreme bavi pitanjem državne imovine poput nekretnina i šuma koje po njemu pripadaju entitetima i pitanje su „života i smrti”.

Političko Sarajevo, pak, tvrdi da je njihov vlasnik BiH, piše agencija. To pitanje još nije zakonski rešeno, a visoki predstavnik međunarodne zajednice, sa, kako navode, ovlašćenjima donošenja ili ukidanja zakona, mogao bi biti taj koji će presuditi.

"Ako se to dogodi idemo u Narodnu skupštinu RS-a i donećemo odluku o nezavisnosti", upozorio je Dodik i ističe: „Povući ćemo Srbe iz vojske, policije, zajedničkih institucija. Preporučujem im da ne ulaze u tu priču”.

Dodik tvrdi, navodi se, da je cilj zapada obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centralizovanu BiH.

"Naš karakter ne dopušta da se to dogodi. Zato danas s ponosom slavimo 9. januar", rekao je Dodik.

Francuska agencija, prenosi Hina, piše da Dodik preti nezavisnošću Republike Srpske od stupanja na vlast 2006. godine. On je, dodaju, siguran da to žele i tamošnji stanovnici, ali sećanja na rat sprečavaju da se na to odvaže.

"No, u potpunosti sam siguran da ljudi shvataju šta se događa”, kazao je Dodik i ističe da "kada bi se u odlučujućem trenutku ponudila platforma nezavisnosti, narod bi je podržao".

Predsednik Republike Srpske kaže i da je stanovništvo tog entiteta „mentalno integrisano” sa Srbijom.

"Da, sada smo deo Bosne, ali zato što nam je to obaveza. To nije nešto što želimo”, rekao je Dodik, koji je na čelu entiteta sa 1,2 miliona stanovnika.

 

Komentari (0)

Evropa