Region

OEBS osudio incidente u Republici Srpskoj i BiH tokom Božića i Dana Republike

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

12:54

OEBS osudio incidente u Republici Srpskoj i BiH tokom Božića i Dana Republike
OEBS osudio incidente u Republici Srpskoj i BiH tokom Božića i Dana Republike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Misija OEBS-a u BiH osuđuje svaki postupak i govor podstaknut predrasudama ili mržnjom i ukazuje s velikom zabrinutošću na nedavni porast broja ovakvih incidenata, koji su se desili na određenim lokacijama u Republici Srpskoj, u vezi sa obelezavanjem pravoslavnog Božića i Dana Republike Srpske, te u FBiH, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Nažalost, ovakvi događaji postaju obrazac i praksa, te tokom perioda obeležavanja pravoslavnog Božića i 9. januara ponovo svedočimo pretnjama i uznemiravanju u određenim delovima Republike Srpske, što je uključivalo kolone vozila, javna okupljanja na kojima su učesnici nosili vatreno oružje, vređanje na nacionalnoj osnovi, te veličanje ratnih zločinaca. I u FBiH su zabeleženi incidenti, uključujući i nanošenje štete imovini u posedu Srba. Ovakve demonstracije zastrašivanja i sile seju strah i unose podele u zajednice koje se trude da idu napred i obnove narušeno poverenje" stoji u saopštenju.

Prema podacima prikupljenim u okviru programa praćenja, koji provodi Misija, kako navode u saopštenju, uprkos pokazateljima i inicijalnim dokazima o postojanju predrasuda, "nadležni retko adekvatno postupaju u vođenju istrage i krivičnom gonjenju počinilaca, a izostaju i druge potrebne radnje".

"Ponavljanje incidenata ove vrste, ukazuje na postojanje kulture nekažnjavanja, jer su dosadašnje reakcije nadležnih institucija imale mali ili nikakav učinak na suzbijanje ili sprečavanje ponavljanja ovakvih pojava. Međutim, uvažavajući navedeno, ističemo da su nakon nedavnih dešavanja u Vlasenici i Srebrenici organi reda reagovali adekvatno i brzo, ne obazirući se na sve veći pritisak javnosti i pozive da zanemare svoje zakonske obaveze. Misija takođe pozdravlja i osudu ovih incidenata", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Oni su pozvali nadležna tužilaštva da sprovedu detaljnu istragu i dobro razmisle o mogućim optužbama i motivima, uvažavajući i domaće krivične propise i obavezujuću sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa